Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Drie musketiers - 55.000 scans

Texte petit  Texte normal  Texte grand
19/12/2019 - Digitalisering - Rijksarchief te Luik

Drie vrijwilligers van de Historische Commissie van Grâce-Hollogne hebben drie jaar lang elke maandagochtend afgesproken in het Rijksarchief te Luik om het collectieve geheugen van hun gemeente veilig te stellen. Het resultaat van de arbeid van deze drie musketiers? 55.000 gescande pagina’s van de schepenbanken van de oude gemeenten van Grâce-Hollogne. Een onuitgegeven operatie in het Luikse!

 

De drie vrijwilligers hebben de archieven van de schepenbanken van de oude gemeenten van Grâce-Hollogne (Bierset, Grâce-Berleur, Hollogne-aux-Pierres, Horion-Hozémont, Velroux en Mons-Crotteux) gedigitaliseerd. Deze archieven bevatten akten van de 14e tot de 18e eeuw en hebben betrekking op burgerlijke processen, strafzaken, verkopen, verhuringen, schenkingen, ruilen, erfenissen, hypotheken, enz. In die zin hebben ze dezelfde functie als de archieven van de latere registratiekantoren. Ze zijn van onschatbare waarde voor het historisch en het genealogisch onderzoek.

Dankzij de krachttoer van deze drie musketiers kunnen de originelen (waarvan sommige in bedenkelijke staat zijn) bewaard worden, en zullen de stukken geleidelijk aan in digitale vorm in alle leeszalen van het Rijksarchief geraadpleegd kunnen worden. Tegelijk kan het Rijksarchief dankzij deze kostbare samenwerking met een lokale historische vereniging dit soort archieven in de kijker zetten, een nieuw publiek aanboren én promotie maken voor nieuwe onderzoeksmogelijkheden.

Lees- en kijktips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement