Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Inventaris van het historisch erfgoed van de Duitstalige radio en televisie (BRF)

Texte petit  Texte normal  Texte grand
04/10/2019 - Onderzoek - Publicaties - Rijksarchief te Eupen

Het Rijksarchief te Eupen heeft 22 strekkende meter historisch archief (1945-heden) van de Duitstalige openbare omroep (BRF) verworven, gewaardeerd (selectie uitgevoerd) en geïnventariseerd.  

De oorsprong van de openbare radio en televisie van de Duitstalige Gemeenschap gaat terug tot de naoorlogse periode. Op 1 oktober 1945 werd hiermee een bescheiden start gemaakt, toen de Belgische openbare omroep vanuit Brussel een eerste radioprogramma in het Duits uitzond. Een handvol medewerkers verzorgde voornamelijk radiojournalen in het Duits. Vanaf 1952 breidde het personeelskader uit, evenals het aantal en de verscheidenheid van de programma’s die voortaan meer en meer werden opgenomen in Eupen en Sankt-Vith. In het kader van de staatshervorming werd de Duitstalige openbare omroep BRF in 1977 een organisatie van publiek recht, met uitzendingen op twee kanalen (BRF 1 en BRF2) in de Duitstalige Gemeenschap en in Brussel (in samenwerking met Deutschlandfunk). BRF maakte vervolgens ook televisieprogramma’s die werden uitgezonden via teledistributie en het internet.  

Het geïnventariseerde archiefbestand bevat verslagen van de raad van bestuur, dossiers over de interne organisatie van de BRF, persoonsdossiers en juridische dossiers, documenten over vastgoed en technische installaties en manuscripten van de uitzendingen tussen 1945 en 2017.   

De inventaris

De inventaris is te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief, in het Rijksarchief te Eupen of via publicat@arch.be. Je kan de inventaris ook gratis downloaden door te klikken op de titel hieronder of de inventaris raadplegen via onze zoekrobot.

QUADFLIEG Peter, Inventar Archivbestand Belgischer Rundfunk (BRF) (1945-2017), reeks Inventarissen Rijksarchief te Eupen nr. 22, Publ. 6009, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2019, € 7,00.

Voor bijkomende inlichtingen i.v.m. deze publicatie kan je terecht bij het Rijksarchief te Eupen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement