Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Hoe zou het nog zijn met… de Gentse charters op reis?

Texte petit  Texte normal  Texte grand
05/07/2019 - Restauratie - Rijksarchief te Gent - Algemeen Rijksarchief

In januari 2019 kondigde het Rijksarchief te Gent een groot avontuur aan: een eerste lot van de chartercollectie van de Graven van Vlaanderen (fondsen “Saint-Genois” en “Oostenrijks Fonds”) vertrok toen naar Nederland voor restauratie en herverpakking. Tijd voor een update.

Intussen zijn we een half jaar verder, en is er heel wat gebeurd, zo kon een delegatie van het Rijksarchief te Gent en het Algemeen Rijksarchief onlangs met eigen ogen vaststellen in het Noord-Brabantse Helmond. De eerste tientallen oorkonden kregen intussen een zorgvuldige behandeling: ze werden droog gereinigd en in een vochtkamer onder deskundig toezicht gevlakt, scheuren en gaten werden gedicht of verstevigd met Japans papier en speciale lijm, de zegels werden zorgvuldig gereinigd en waar nodig verstevigd, en aanwezige schimmelsporen werden onderzocht en gepast behandeld met gammastralen.

Na hun “schoonheidsbehandeling” worden alle perkamenten op maat geborgen: kleine stukken zonder zegel in zuurvrije omslagen en enveloppen, charters met zegel op museumkartonnen legborden (waarop ze worden vastgemaakt) en in aangepaste, platte dozen. Een aantal bijzondere stukken vereisen echter een meer creatieve aanpak en het nodige denkwerk, zoals we konden vaststellen.

Als alles verder volgens plan verloopt, komt deze eerste lading charters volgend voorjaar terug naar België, waar de stukken eerst in het Algemeen Rijksarchief zullen worden gedigitaliseerd volgens de meest actuele regels van de kunst. Daarna keren ze definitief naar Gent terug, en wacht een volgende lading (het fonds “Gaillard”) een gelijkaardige behandeling.

Wordt vervolgd!

       

       

       

       

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement