Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het archief van de familie de Moffarts is ontsloten voor onderzoek

Texte petit  Texte normal  Texte grand
25/03/2019 - Onderzoek - Inventarisatie - Publicaties - Aanwinsten - Rijksarchief te Luik

In november 2015 schonk Marie-Noël de Moffarts d’Houchenée het archief van haar familie aan het Rijksarchief te Luik: een mooie aanvulling op de rijke collectie familiearchieven van het Rijksarchief. Het familiearchief de Moffarts is intussen geïnventariseerd, en vrij raadpleegbaar in onze leeszaal in Luik.

Het archief van de familie de Moffarts dat werd geschonken aan het Rijksarchief te Luik dateert uit de 16e tot de 20e eeuw. Het archief werd gevormd door Adolphe de Moffarts (1853-1928) en zijn echtgenote Marie de Meeûs (1861-1918), de grootouders van de schenkster. De stukken gaan over de voorouders van de archiefvormers: de families de Moffarts, de Knyff, de Vinchant de Gontreuil, de Potesta, enz.

Het bestand heeft voornamelijk betrekking op het beheer van het vastgoed van de verschillende generaties van de familie de Moffarts en aanverwanten, evenals van de familie de Potesta. Het archief bevat onder meer huurcontracten, processtukken voor niet-betaling van vastgoedrentes, eigendomsoverdrachten en rekeningen met de inkomsten van de goederen. Het grond- en vastgoedbezit van deze families situeerde zich voornamelijk in de provincies Luik (Angleur, Tilleur, Wanze, Envoz, Couthuin, enz.), Namen (Pontillas) en Henegouwen (Jurbise, Lens, Masnuy, Saint-Vaast, Pommeroeul, enz.). Heel wat documenten handelen meer specifiek over de bossen van Mostombe in Landenne en het pachtgoed van Narmont in Pontillas (gemeente Fernelmont). 

Het Rijksarchief te Luik bewaarde al een bestand (24 inventarisnummers) met de titel Ferme à Envoz (1472-1878).  Envoz is een gehucht van de gemeente Héron. Dit bestandje werd geschonken door Pierre de Moffarts, kasteelheer van Strée, en gaat over familiegoederen die klaarblijkelijk geërfd werden van de familie de Potesta. Ook in het Rijksarchief te Brugge worden een aantal documenten over de familie de Moffarts bewaard. Een deel van het archief van de familie de Knyff wordt dan weer bewaard in het Rijksarchief te Bergen.  

Alle documenten uit het archief van de familie de Moffarts zijn openbaar en vrij raadpleegbaar in onze leeszaal in Luik.

Benieuwd naar meer familiearchieven uit onze collecties? Neem eens een kijkje in de zoekrobot.

En aarzel zeker niet ons te contacteren als je zelf interessante familiearchieven zou willen schenken aan het Rijksarchief, om ze toegankelijk te maken voor onderzoek!

Inventaris

De inventaris van het archief van de familie de Moffarts is voor € 3,00 te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief en in het Rijksarchief te Luik of kan besteld worden via publicat@arch.be (+ verzendingskosten). Je kan hem ook gratis downloaden in PDF of online raadplegen.

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement