Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De Forges de Clabecq van 1781 tot 1939

Texte petit  Texte normal  Texte grand
20/02/2018 - Publicaties - Rijksarchief te Louvain-la-Neuve - Algemeen Rijksarchief

Madeleine Jacquemin, archivaris bij het Algemeen rijksarchief, heeft een boek uitgebracht over de geschiedenis van de Forges de Clabecq, een van de belangrijke bedrijven uit de Belgische staalindustrie.

In de 18e eeuw werd op twintig kilometer van Brussel, langs de rivier de Sennette, het bedrijf Forges de Clabecq opgericht. A priori was de locatie niet ideaal, maar desondanks groeide de Forges de Clabecq uit tot een van de belangrijkste ondernemingen uit de industriële geschiedenis van Wallonië.

Dit succesverhaal werd mogelijk gemaakt door de drie ondernemersfamilies die het bedrijf achtereenvolgens hebben geleid: Van Esschen, Besme en Goffin. Het bedrijf wist zich aan te passen aan de technologische ontwikkelingen van zijn tijd: de ijzermolen uit 1781 werd een staalverwerkingsbedrijf met hoogtechnologische walserijen en vervolgens ontstond een geïntegreerd staalbedrijf dat zowel ruwstaal als afgewerkte producten produceerde. Al die ontwikkelingen konden worden doorgevoerd via projectfinanciering en met de hulp van het personeel. De directie heeft altijd kunnen rekenen op doorwinterde technici en volhardende arbeiders met grote knowhow.  

Madeleine Jacquemin, archivaris bij het Algemeen Rijksarchief, inventariseerde eerder de 300 strekkende meter archief van de Forges de Clabecq die wordt bewaard in het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve. Haar publicatie over de Forges is de neerslag van de doctoraatsverhandeling die ze over dit onderwerp in 2013 verdedigde aan de Université libre de Bruxelles.

 

Publicatie

JACQUEMIN Madeleine, Les forges de la Clabecq de 1781 à 1939. Naissance et développement d'un fleuron de l'industrie sidérurgique belge, éditions de la Province de Liège, Luik, 2018, € 29,00 (ISBN: 9782390101048).

Leestip

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement