Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De klokkengieterij van Tellin: uitzonderlijk Waals erfgoed

Texte petit  Texte normal  Texte grand
13/05/2022 - Onderzoek - Rijksarchief te Aarlen

Op 12 mei 2022 werden sommige onderdelen van de binnenruimte van de voormalige klokkengieterij van Tellin erkend als “Uitzonderlijk Waals Erfgoed”. Het archief van de gieterij, dat wordt bewaard in het Rijksarchief Aarlen, getuigt van dit belangrijk klokkenerfgoed. Tot op vandaag luidt ergens in België dagelijks een klok die werd geproduceerd in de Ardennen.

De voormalige gieterij van Tellin vormt het belangrijkste klokkenerfgoed in België. Op 12 mei 2022 werden een aantal onderdelen van de site die als industrieel erfgoed staat geklasseerd ook erkend als “Uitzonderlijk Waals Erfgoed”. Het gaat met name om het binnenwerk en het rollend materieel dat in situ bewaard bleef, waaronder een rolbrug en de resten van een nagalmoven.

In 2011 schonk Philippe Slégers, zoon van de laatste Waalse klokkengieter, het archief van de voormalige klokkengieterij Causard-Slégers aan het Rijksarchief ter vrijwaring van dit gezamenlijk erfgoed en opdat het door onderzoekers bestudeerd zou kunnen worden.  

De familiale onderneming die in 1832 werd opgericht in Tellin kende vier generaties klokkengieters. Gedurende 138 jaar (van 1832 tot 1970) hebben de families Causard en Slégers bijna 13.000 klokken gegoten met een totaalgewicht van 3.000 ton aan brons. België vormde de grootste afzetmarkt, maar ook voor Nederland, Duitsland, Congo, Canada, enz. werden klokken gegoten. In België werden meer dan 3.800 klokken geleverd: voor kerken, kapellen, kloosters, gemeentebesturen (vaak schoolbellen), en zelfs voor ondernemingen of privépersonen. 

Het overgrote deel van het archief bestaat uit 2.500 dossiers met bestellingen voor klokken. Daarin zitten duizenden brieven, schetsen, bestelbonnen en facturen. Het archief bevat ook stukken over het beheer van de onderneming, goed voor in totaal 22,3 strekkende meter archief.

De documenten kunnen worden geraadpleegd in de leeszaal van het Rijksarchief Aarlen.  

    

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement