Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het bewogen leven van Jean Triest. Een sterk staaltje Demogen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
06/12/2017 - Divers - Rijksarchief te Brussel - Algemeen Rijksarchief

Op 17 juli 1800 wordt in Antwerpen een baby geboren, zoon van Théodore Pierre Triest en Anne Catherine Van Campenhout. De ouders zijn afkomstig van Brussel, maar verblijven voor zaken in Antwerpen. Het kind krijgt de naam Jean Triest. 217 jaar na zijn geboorte werd de familiegeschiedenis van Jean Triest, net zoals tientallen andere familiegeschiedenissen, gereconstrueerd door onze Demogen-vrijwilligers. Lees het volledige verhaal!

Op 28 messidor jaar 8 van de Frans Republiek (17 juli 1800) wordt in Antwerpen een baby geboren, zoon van Théodore Pierre Triest en Anne Catherine Van Campenhout. De ouders zijn afkomstig van Brussel, waar ze in 1795 ook getrouwd zijn, maar verblijven voor zaken in Antwerpen. Het kind wordt aangegeven door de vroedvrouw Marie Helene Wisseleer, door Jean Everaerts en door Jeanne Marie Josephe Van Aerden, drie Antwerpenaars. Het kind krijgt de naam Jean Triest.

De ouders moeten het op dat moment niet breed of te druk gehad hebben. Of misschien waren ze ziek? Ze zijn in elk geval niet in staat om het kind op te voeden en vertrouwen het toe aan een oom (Van Campenhout) in Brussel. Ook bij deze oom is het kind niet gewenst, want op 16 fructidor jaar 9 (3 september 1801) legt hij het neer bij het vondelingenhuis in Brussel. In het vondelingenhuis krijgt het kind de naam Gilles Lejeune. Men veronderstelt dat het kind twee jaar oud is.

‘‘acte de naissance de Gilles le Jeune, trouvé exposé, posté le seizieme jour du dit mois de fructidor à dix heures du soir à l’hospice des enfans de la patrie, agé de deux ans, il était vetu d’une camisole de chamoise bleu et blanc, d’une locque de mouchoir de coton bleu et blanc, d’une paire de savattes et un morceau de carte avec un mot: Egidius’’

Op 18 september 1828 trouwt Egidius Le Jeune in Ukkel – als zoon van onbekende ouders – met Petronilla Joanna Kempen. Als geboortedatum van Egidius wordt 3 september 1799 vermeld: exact twee jaar voordat hij gevonden werd. Egidius is ‘broodmaker’ van beroep. Op 12 juli 1829 wordt in Ukkel zijn dochter geboren, Marie Elisabeth, die ook de familienaam Lejeune krijgt.

Maar Gilles of Egidius Lejeune wil weten wie zijn eigen ouders zijn en gaat op onderzoek. Na een tijd vindt hij zijn ouders en stapt naar de rechtbank om zijn naam en die van zijn dochter te laten veranderen.

Hij moet voldoende bewijzen gehad hebben, want op 19 oktober 1833 wordt er een vonnis geveld waarbij de rechter beveelt om de naam van Gilles Lejeune te wijzigen in Jean Triest in al de akten waarin hij voorkomt en dit op kosten van de staat. Ook de naam van zijn dochter wordt gewijzigd.

Heeft Jean Triest zijn zus Cecilia Joanna Triest (°22/9/1795 Brussel; †17/11/1873 Antwerpen) gekend? Een familiegeschiedenis is nooit af…

Demogen

Demogen is een digitaal platform dat de gegevens van miljoenen akten (genealogische bronnen) ter beschikking stelt van het publiek. De Demogen-databank wordt gevoed met behulp van het softwarepakket Demogen Visu. Via dit pakket schrijven onderzoekers en vrijwilligers de akten op gestructureerde wijze over naar de Demogen-databank.

Vrijwilliger worden?

Op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Een boon voor het verleden? Geïnteresseerd om uniek erfgoed te helpen bewaren en ontsluiten? Zin om mee te werken aan de Demogen-databank? Word vrijwilliger in het Rijksarchief!

Klik hier voor meer info.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement