Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Vrijwilligers beschrijven 14.830 erfenisaangiften uit 19e-eeuws Herentals

Texte petit  Texte normal  Texte grand
16/10/2017 - Digitalisering - Divers - Rijksarchief te Antwerpen - Rijksarchief te Beveren

Vrijwilligers hebben in het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren een omvangrijk project succesvol afgerond. Het gaat om de indexering van aangiften van nalatenschap, ook successieaangiften of erfenisaangiften genoemd, van het registratiekantoor Herentals voor de periode 1818 tot 1899. Genealogen en heemkundigen krijgen hiermee makkelijk toegang tot een massa persoonsgebonden 19e-eeuwse informatie.

De aangiften van nalatenschap, ook wel de successieaangiften of erfenisaangiften genoemd, vormen een aparte en omvangrijke reeks binnen het archief van de registratiekantoren. Deze aangiften (reeks 187) bevatten de boedelinventarissen van erflaters bij overlijden. Verder worden alle nabestaanden vermeld, zowel de erfgenamen als zij die vruchtgebruik kregen op de nagelaten goederen. Tot 1851 werden zelfs erfenisaangiften opgenomen van personen die geen bezittingen nalieten, de zogenaamde negatieve aangiften.

Dit vrijwilligersproject, dat ettelijke jaren in beslag nam, heeft kortom alle boedelinventarissen ontsloten van personen die tussen 1818 en 1899 in het kanton Herentals overleden zijn. Concreet gaat het om de gemeenten Bouwel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lichtaart, Lille, Noorderwijk, Olen, Poederlee, Tielen, Vorselaar en Wechelderzande.

De hoeveelheid ontsloten informatie is ronduit indrukwekkend. Er werden 14.830 akten beschreven en ca. 20.000 persoonsvermeldingen genoteerd. Al deze gegevens zijn terug te vinden in de zoekrobot Zoeken naar personen van het Rijksarchief.

De beschrijvingsfiches van de aktes vermelden ook de bewaarplaats van de originele akte, zodat je eenvoudig een kopie van het origineel document kan opvragen. Neem hiervoor contact op met het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren.

Dankjewel!

Een welgemeende dankjewel aan de vrijwilligers Gaby van Antwerpen, Ingrid Beullens en Stéphanie Saey voor de gegevensinvoer! Zowel het Rijksarchief als vele genealogen en heemkundigen zijn jullie zeer erkentelijk voor jullie geduld en doorzettingsvermogen.

Frank Verheeke verzorgde vanuit het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren de begeleiding en redactie.

Vrijwilliger worden

Geprikkeld om ook aan de slag te gaan als vrijwilliger voor het Rijksarchief? Neem eens een kijkje op deze pagina.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement