Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De verhuis van het Rijksarchief te Brussel

Texte petit  Texte normal  Texte grand
15/06/2017 - Onze gebouwen en leeszalen - Rijksarchief te Brussel

Tussen april en september 2017 werd meer dan 14 km archief van Anderlecht naar Vorst verhuisd en ook vanuit het Algemeen Rijksarchief 2 - Depot Joseph Cuvelier vertrok 7,7 km archief richting Vorst. De archieven staan opnieuw netjes in de rekken en de nieuwe leeszaal is bijna klaar voor gebruik. Wees welkom op onze nieuwe locatie in Vorst vanaf 1 september 2017!

Waarom is een verhuis noodzakelijk?

Het Rijksarchief te Brussel is belast met de uitvoering van de archiefwetgeving binnen het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gebouw aan de Demetskaai in Anderlecht had echter een te kleine opslagcapaciteit (18 km) om aan de grote aangroei van archief in de komende jaren het hoofd te bieden. Het verouderde industriële gebouw beantwoordde bovendien niet aan de hedendaagse eisen wat betreft brandveiligheid, klimaatregeling en energie-efficiëntie en is niet geschikt voor een kwaliteitsvolle dienstverlening aan het publiek.

Vanuit Anderlecht werd 14.350 strekkende meter archief verhuisd. Maar ook vanuit het Algemeen Rijksarchief 2 - Depot Joseph Cuvelier vertrok 7.651 strekkende meter archief – dat eigenlijk in het Rijksarchief te Brussel thuishoort – richting Vorst.

Sluiting van de leeszaal? Aanvraag reproducties?

De sluiting van de leeszaal heeft ongeveer vijf maanden geduurd en tijdens de sluitingsperiode konden geen archiefdocumenten worden geraadpleegd.

De nieuwe locatie?

Het Rijksarchief te Brussel verhuist naar de gebouwen van FEDOPRESS in Vorst. Het nieuwe adres is Luttrebruglaan 74, 1190 Vorst. De nieuwe locatie in Vorst kan circa 40 km archief herbergen.

Een nieuwe naam

Vanaf 1 september 2017 vervelt het Rijksarchief te Brussel (Anderlecht) tot eenvoudigweg het Rijksarchief te Brussel.

We houden u verder op de hoogte!

Hoeveel kilometer archief is er al verhuisd? Hoe zal de nieuwe leeszaal eruit zien? Op deze pagina vindt u updates en foto's.
Blijf ook op de hoogte via onze nieuwsbrief en Facebookpagina.

                                                  

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement