Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Versterk de vrijwilligersploeg van het CegeSoma!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
28/04/2017 - Divers - CegeSoma – Studiecentrum Oorlog en Maatschappij

U bent gepensioneerd en gepassioneerd door de geschiedenis van België? Of u bent student of recent afgestudeerd en u zoekt een nuttige ervaring die u op uw cv kan vermelden? U wil zich graag inzetten voor het goede doel? Het CegeSoma zoekt nieuwe vrijwilligers om het huidige team aan te vullen. Duik in archieven die nog vaak gesloten zijn voor onderzoek en versterk gaandeweg uw archivistische competenties!

Het CegeSoma verwerft regelmatig nieuwe archiefbestanden, documentatie en foto’s.

Wanneer nieuwe stukken aankomen, worden eerst maatregelen genomen naar duurzame bewaring toe. We verwijderen alles wat de documenten zou kunnen beschadigen en verpakken ze vervolgens in zuurvrije mappen en dozen. Daarna beginnen we met het ontsluiten: we stellen inventarissen, lijsten, catalogi en databanken op zodat de gebruiker/lezer/onderzoeker over toegangen beschikt om de archieven te raadplegen.

Zonder het harde werk van onze vrijwilligers, stagiairs en jobstudenten zouden we nooit het ritme van de vele aanwinsten kunnen bijhouden.

Met de handen in het archief

Of het nu gaat om het klasseren van het documentatiefonds Van Merode of over de luchtoorlog, het beschrijven van overtuigingstukken uit de collaboratieprocessen van het Auditoraat-generaal of het opstellen van een rapport over de fysieke bewaring van onze affichecollectie; onze vrijwilligers en stagiairs delen de ervaring om zich met archief te kunnen bezighouden dat vaak nog niet toegankelijk is voor onderzoek. Op die manier dragen ze rechtstreeks bij tot het wetenschappelijk onderzoek over de 20ste eeuw.

We houden rekening met de specifieke interesses en de beschikbaarheid van elke vrijwilliger om geschikte opdrachten uit te kiezen. Sommigen opdrachten vragen maar enkele dagen werk. Meer complexe taken kunnen enkele maanden of jaren in beslag nemen.

Vrijwilligers kunnen uiteraard op de steun van de archivarissen en de historici van het CegeSoma rekenen. Vrijwilligerstaken  worden uitgevoerd volgens de normen opgelegd door het Rijksarchief, bijgevolg ontwikkelen onze vrijwilligers en stagiaires essentiële vaardigheden op het vlak van de archivistiek en van de concrete omgang met de documenten.

Een gemotiveerd team, van alle leeftijden

Ons team is zowel samengesteld uit studenten of jong gediplomeerden die op zoek zijn naar een waardevolle ervaring binnen de erfgoedsector als uit mensen die momenteel over meer tijd beschikken of die beslist hebben om – tijdens hun pensioen bv. – werk te maken van hun interesse voor geschiedenis. In een hartelijke en intellectueel stimulerende omgeving dragen ze samen bij tot de valorisatie van ons historisch erfgoed.

Spreekt vrijwilligerswerk u aan? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen via telefoon of via cegesoma@cegesoma.bes en kom ons team versterken!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement