Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De geheimen van de wereld van justitie ontsluierd

Texte petit  Texte normal  Texte grand
24/02/2017 - Publicaties - CegeSoma – Studiecentrum Oorlog en Maatschappij

Advocaat, internationalisering, justitieassistent, bemiddeling, normen, onpartijdigheid, recidive, re-integratie, transparantie, witte mars, … Aan de hand van deze en vele andere begrippen verkent dit boek, dat tot stand kwam in het kader van de Interuniversitaire Attractiepool (IUAP) ‘Justice and Populations’, de geheimen van justitie en gerecht. Maar Het verhaal van justitie beperkt zich niet tot de klassieke strafrechtelijke invalshoek. We zijn allemaal betrokken bij de wereld van justitie, hetzij als toeschouwer, hetzij als actor.

Het verhaal van justitie gaat over de grondslagen en principes van het recht, over haar actoren, trajecten en procedures, over de handelingen – misdaden en wanbedrijven – die ze bestraft en de middelen die haar daarvoor ter beschikking staan, over de problemen en hervormingen, over de manier waarop het gerecht zich toont aan de wereld. Dit boek wil het grote publiek kennis laten maken met de resultaten van tien jaar onderzoek over het justitiewezen, in verschillende disciplines zoals de geschiedenis, de criminologie, de sociologie en het recht.

In een heldere taal, volgens een duidelijke structuur en met een aangename lay-out richt dit boek zich tot iedereen die op zoek is naar antwoorden op de vele vragen die onze dagelijkse confrontatie met justitie oproept. De vele met zorg gekozen afbeeldingen zijn een vaak verrassende aanvulling op de teksten. Voorwerpen, getuigenissen, foto’s, tekeningen en plattegronden illustreren de band tussen justitie en samenleving.

Mélanie Bost en Jan Julia Zurné, twee projectmedewerkers van de Interuniversitaire Attractiepool (IUAP) ‘Justice and Populations’, verbonden aan het CegeSoma, schreven mee aan Het verhaal van justitie. Chantal Kesteloot, hoofd van de afdeling publieksgeschiedenis van het CegeSoma, was lid van het wetenschappelijk comité dat de totstandkoming van Het verhaal van Justitie begeleidde.

  • Aude Hendrick & Aude Musin (dir.), Het verhaal van justitie, Snoeck, Gent, 2017, 105 p.
    Het boek kost € 25,00 en is te verkrijgen in de boekhandel.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement