Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Webinar: Wat kunnen pardonbrieven betekenen voor erfgoedvrijwilligers?

Texte petit  Texte normal  Texte grand
27/09/2022OnlineOpeningsuren:

De webinar gaat van start om 20.00 uur.

Tarieven: Gratis toegangContact : gert.gielis@arch.be -

Doodslag, fraude, schaking, ambtsmisbruik… wie in het ancien régime voor een zwaar misdrijf werd vervolgd, kon hiervoor gratie vragen aan de vorst. Het Rijksarchief bewaart duizenden pardonbrieven waarin telkens het relaas van het misdrijf omstandig staat opgetekend. Deze brieven bieden een unieke blik op alledaagse lokale geschiedenis. Jammer genoeg zijn deze bronnen nog nauwelijks ontsloten. Het PARDONS-project wil daar verandering in brengen.  

In dit webinar licht projectmedewerker Gert Gielis, verbonden aan het Algemeen Rijksarchief, de eerste resultaten toe. Je krijgt een impressie van de rijkdom van gratiebrieven als historische bron en ontdekt hoe jij en andere vrijwilligers kunnen helpen met de ontsluiting ervan. Op die manier draag je bij aan een grootschalig wetenschappelijk project. Tegelijk kan je misschien ook werken met bronnen uit je eigen dorp of regio en een eigen artikel uitwerken. 

In een eerste fase zijn vooral documenten uit het oude hertogdom Brabant online beschikbaar, maar dit aanbod wordt binnenkort uitgebreid tot andere regio's. 

Praktisch

Schrijf je in via de website van Histories, partner van deze webinar.

Lees- en kijktips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement