Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Webinar: ontdek samen met ons misdaadarchieven uit het ancien régime!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
07/02/2023Openingsuren:
  • Dinsdag 7 februari 2023
  • 18.00u tot 20.00u
  • Online
Tarieven: Gratis toegangContact : pardontales@gmail.com -

Zin om mee te helpen bij de transcriptie van duizenden gratiebrieven? Wanneer je in het ancien régime werd vervolgd voor een ernstig misdrijf (doodslag, schaking, ambtsmisbruik, enzomeer) kon je daarvoor gratie vragen aan de vorst. In de gratiebrief, de officiele akte waarmee de gratie werd verleend, staat het relaas van het misdrijf omstandig opgetekend. Via deze verhalen bieden gratiebrieven een unieke blik op alledaagse lokale geschiedenis. Op dinsdag 7 februari 2023 wordt van 18.00u tot 20.00u een tweede Franstalig PARDONS-webinar georganiseerd. Je krijgt concrete uitleg over hoe je ons kan helpen om (Franstalige) pardonbrieven te helpen transcriberen.

Het Rijksarchief bewaart duizenden gratiebrieven, maar ondanks hun uitzonderlijke historische waarde zijn ze jammer genoeg nog nauwelijks ontsloten en bestudeerd. Het PARDONS-project, dat van start ging in 2021, brengt daar verandering in en maakt de gratiebrieven toegankelijk door ze te digitaliseren, te metadateren en te transcriberen.

In dit tweede webinar voor Franstalige vrijwilligers presenteert het PARDONS-projectteam stap voor stap alle middelen die je ter beschikking staan om mee te helpen:

  • Je ontdekt de basisprincipes van de paleografie om bronnen uit het ancien régime te kunnen ontcijferen.
  • Je leert de werkinstrumenten te gebruiken die door het PARDONS-projectteam zijn ontwikkeld en online beschikbaar zijn.
  • Je wordt geholpen bij het aanmaken van een account op de website van het Rijksarchief om toegang te krijgen tot de gedigitaliseerde pardonbrieven.
  • Je kan met ons bespreken in welke brieven je geïnteresseerd bent en hoe je aan het project zou willen bijdragen.

Dit webinar vindt online plaats. Het is bedoeld voor elke erfgoedvrijwilliger die gratiebrieven wil gebruiken in het kader van lokale geschiedenis en/of familiegeschiedenis en voor iedereen die actief wil bijdragen aan het toegankelijker maken van deze bronnen. In dit webinar ligt de nadruk op Franse pardonbrieven.

Sprekers zijn onder meer Gert Gielis (Rijksarchief), Luke Giraudet, Xavier Rousseaux en Quentin Verreycken.

Het PARDONS-project is een samenwerking tussen het Rijksarchief, de UCLouvain, de KU Leuven, Histories vzw en de Directie Cultureel Erfgoed van de Federatie Wallonië-Brussel.

Hoe inschrijven?

Vul het registratieformulier in om je deelname te bevestigen. Je ontvangt vervolgens een link waarmee je toegang krijgt tot het webinar op dinsdag 7 februari.

Heb je ons eerste webinar in november 2022 gemist en wil je het graag alsnog bekijken? Neem contact met ons op en wij bezorgen je de opname!

Ontdek meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement