Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Voorstelling van het gerestaureerde en gedigitaliseerde landboek van de abdij van Boneffe

AFGELAST IN HET KADER VAN DE CORONAPROBLEMATIEK

Texte petit  Texte normal  Texte grand
17/03/2020Rijksarchief te Namen : Boulevard Cauchy 41, 5000 NamenOpeningsuren:

De voorstelling gaat van start om 17u.

Tarieven: Gratis toegangContact : archives.namur@arch.be - +32 (0)81 65 41 98

Het Rijksarchief te Namen en de abdij van Maredsous nodigen je uit voor de voorstelling van het landboek van de abdij van Boneffe (1754-1758), dat met steun van de Koning Boudewijnstichting werd gerestaureerd en gedigitaliseerd.

De abdij van Boneffe, die behoort tot de cisterciënzerorde, werd in 1222 gesticht onder de naam Val-Saint-Feuillien. Er zouden twee vrouwelijke gemeenschappen verbleven hebben. Eén daarvan verliet de site om de abdij van Saint-Dizier te stichten. De nieuwe gebouwen werden opgetrokken vanaf 1263 en in 1276 werd de kerk ingewijd. De vrouwelijke kloostergemeenschap maakte in 1461 plaats voor monniken. Deze bleven er tot de Franse revolutionairen in 1796 beslisten om de abdij op te heffen. Ze werd op 29 maart 1797 als genationaliseerd goed verkocht en verloor snel talrijke kloostergebouwen evenals haar kerk, die aan het begin van de 19e eeuw in vlammen opging. Enkel de abdijhoeve en enkele overblijfselen van de laatste abtswoning getuigen vandaag nog van het bestaan van de abdij.

Het landboek van de goederen van de abdij van Boneffe (1754-1758), dat wordt bewaard in de bibliotheek van de abdij van Maredsous, geeft een overzicht van de gronden en het vastgoed dat eigendom was van de monnikengemeenschap. Met dit prachtige archiefstuk kan de toestand van de abdij in de 18e eeuw worden gereconstrueerd. De plannen geven informatie over het uitzicht van de kloostergebouwen en de site. Het document is opgesteld zoals gebruikelijk was in milieus van heerlijkheden en kerkelijke instellingen. Door de kwaliteit van het document en het feit dat er weinig archief van de abdij bewaard is gebleven, biedt het landboek een unieke getuigenis over de invloed die de kloostergemeenschap had op haar onmiddellijke omgeving.

Concreet bestaat het landboek uit handgetekende plannen met teksten die er toelichting bij geven. Het boek is volledig ingebonden in leer, heeft een met goud bestempelde rug en twee metalen sloten op de frontsnede. De katernen bestaan uit gekleurd gelegd papier waarop met ijzergallusinkt geschreven is. Het geheel bestaat uit 59 folio’s in 30 katernen met een formaat van 60 x 500 x 55 mm.

De materiële toestand van het landboek maakte een restauratie noodzakelijk. Vooral de boekband had erg geleden en een aantal katernen begonnen los te komen. Op vraag van het Rijksarchief te Namen stemde de Koning Boudewijnstichting ermee in de restauratie te financieren. Met de steun van de stad Namen werd het gerestaureerde document vervolgens in hoge definitie gedigitaliseerd.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement