Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Van Dour naar Baudour: de protestanten van de Borinage en hun ruimtes voor de eredienst

Texte petit  Texte normal  Texte grand
21/02/2019Salle Le Parvis, Grand-Place 47/2, 7330 Saint-Ghislain

21 februari 2019, om 20.00u.

Tarieven: Gratis toegangContact : laurence.druez@arch.be -

Op donderdag 21 februari om 20.00u geeft Laurence Druez, doctor in de geschiedenis aan de universiteit van Luik en werkleidster bij het Rijksarchief te Luik, in Saint-Ghislain een lezing over de protestanten van de Borinage en hun ruimtes voor de eredienst (De Dour à Baudour : les protestants du Borinage à travers leurs lieux de culte).

De protestanten vormen na de Joodse bevolking de oudste religieuze minderheid van België. De protestantse gemeenschap wordt gekenmerkt door grote verscheidenheid, fragmentatie en een zwakke aanwezigheid in de media, waardoor ze bij de meeste Belgen weinig bekend is. Hoewel de protestanten actief zijn in talrijke domeinen van de samenleving blijven ze toch grotendeels afwezig in het officiële nationale geheugen.

De meest concrete, zichtbare en duurzame sporen van hun verankering in ons land zijn de protestantse gebouwen voor de eredienst, doorgaans tempels genoemd. Ze werden opgetrokken aan het eind van het ancien régime en vertonen een grote verscheidenheid in stijl en ontwerp. Deze tempels vervullen verschillende, niet alleen religieuze, functies en bieden een zicht op de manier waarop de protestantse gemeenschap zich verhoudt tot de samenleving, de ruimte en de tijd. Ze zijn ook een ideaal uitgangspunt om de complexe spirituele, sociologische en culturele identiteit van de protestanten te bestuderen.

De lezing is een organisatie van de geschied- en oudheidkundige kring van Saint-Ghislain en omstreken en wil het rijke protestantse erfgoed van Bergen/de Borinage in de kijker zetten. Deze streek is trouwens een wieg van het protestantisme in Wallonië en kent de grootste concentratie aan protestantse parochies in ons land. Laurence Druez schreef in 2017 mee aan een boek over het protestants erfgoed van Wallonië.

Een boek over het protestants erfgoed van Wallonië

Het boek over het protestants erfgoed van Wallonië is het resultaat van een partnerschap tussen het Algemeen Rijksarchief en het Waals Erfgoedinstituut. Het wordt tijdens de lezing ter plaatse te koop aangeboden. Het is ook voor € 30,00 te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief en in alle leeszalen van de Rijksarchieven in Wallonië. Je kan het ook bestellen via  publicat@arch.be of via Amazon. Verder is het ook nog verkrijgbaar bij de betere boekhandel.  

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement