Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Heritage Days 2022 in Brussel: op zoek naar sporen van de kolonisatie

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 17/09/2022 tot 18/09/2022Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier: Hopstraat 26-28, 1000 BrusselOpeningsuren:
  • Doorlopend rondleidingen in het Frans en het Nederlands van 10 tot 18 uur, in groepen van maximaal 25 personen.
  • Laatste vertrek om 17.00 uur.
Tarieven: Gratis toegangContact : agr_ar_2@arch.be - + 32 2 274 15 00

Het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier (ARA2) opent in het kader van de Heritage Days 2022 in Brussel uitzonderlijk zijn deuren op zaterdag 17 en zondag 18 september 2022, telkens van 10 tot 18 uur. Het thema dit jaar? Sporen van de kolonisatie. En dan kom je automatisch in ARA2 terecht.

Je krijgt niet alleen een blik achter de schermen van een archiefinstelling, maar maakt ook kennis met uitzonderlijke documenten uit onze collecties en met de resultaten van de onderzoeksprojecten die binnen het Rijksarchief worden uitgevoerd met het oog op de dekolonisatie van de archieven en de geschiedenis van Centraal-Afrika.

Door de rijkdom en de omvang van de collecties die er worden bewaard, vormt het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier een belangrijke plaats van herinnering voor de geschiedenis van de kolonisatie en de dekolonisatie van deze regio.

Onder de opmerkelijke documenten die tijdens de Heritage Days te zien zullen zijn:

  • De originele akte van overdracht van de onafhankelijke staat Congo aan België (voor het eerst publiekelijk getoond!).
  • Documenten die door de Koloniale Veiligheid zijn opgesteld.

Het grote industriële complex waar ARA2 sinds 2011 huist, was oorspronkelijk de thuisbasis van de Papiermaatschappij Édouard Haseldonckx & Cie. Tijdens de rondleiding door de gebouwen in modernistische stijl (periode 1912-1959) maak je kennis met kilometers archieven van het ministerie van Koloniën en van de vele privéondernemingen die in Congo aanwezig waren. Een selectie van iconografisch interessante documenten (foto's, kaarten, diagrammen, paspoorten, …) onderstreept het belang van deze publiek- en privaatrechtelijke archiefbestanden.

 

Praktisch

  • Doorlopend rondleidingen in het Frans en het Nederlands op zaterdag 17 en zondag 18 september van 10 tot 18 uur, in groepen van maximaal 25 personen; laatste vertrek om 17.00 uur.
  • Gratis toegang
  • Meer informatie op de website van Heritage Days 2022

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement