Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Help mee remissiebrieven te ontsluiten!

Teaser webinar PARDONS-project

Texte petit  Texte normal  Texte grand
22/02/2022OnlineOpeningsuren:

De webinar gaat van start om 20u.

Tarieven: Gratis toegangContact : gert.gielis@arch.be -

Het Rijksarchief bewaart duizenden remissiebrieven waarmee de vorst in de vroegmoderne periode gratie verleende aan daders van ernstige misdrijven. Via de storytelling van de aanvrager krijg je een fascinerende inkijk in het dagelijks leven tijdens het ancien régime. Je voelt je als lezer de spreekwoordelijke vlieg op de muur. De verhalen in deze remissiebrieven bieden bovendien waardevolle, vaak unieke informatie over lokale en familiegeschiedenis. Zin om de remissiebrieven te helpen ontsluiten? Maak op dinsdagavond 22 februari 2022 kennis met het project tijdens een eerste online teaser webinar!

Tot nu toe waren deze bronnen moeilijk toegankelijk. Om dat te verhelpen, ging in augustus 2021 bij het Rijksarchief het PARDONS-project van start, in samenwerking met de KULeuven, de UCLouvain en Histories vzw. Het PARDONS-team zal duizenden remissiebrieven digitaliseren, transcriberen en via een databank toegankelijk maken voor onderzoek.

In de eerste fase worden de gratiebrieven uit het archief van de Rekenkamer van Brabant (ca.1480 - ca.1660) bestudeerd. Daarna komen de gratiebrieven in het archief van de Geheime Raad aan bod (ca.1540-ca.1700), die de hele (Zuidelijke) Nederlanden bestrijken.

Voor de ontsluiting van dit enorme bronnencorpus wil het PARDONS-team graag een beroep doen op de hulp van vrijwilligers.

Schrijf je in voor de webinar

Op dinsdag 22 februari 2022 om 20u organiseert het PARDONS-team in dat verband een eerste webinar. Projectmedewerker Gert Gielis geeft uitleg bij het project, de online beschikbare bronnen en de ontsluiting ervan.

Later dit voorjaar wordt er ook een Franstalige webinar georganiseerd. Blijf ons volgen via website, nieuwsbrief of Facebook om op de hoogte te blijven.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement