Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Gezichten van Namen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 21/10/2023 tot 19/11/2023Anciens Abattoirs de Bomel, Traverse des Muses 18, 5000 NamenOpeningsuren:
  • Zaterdag 21 oktober tot zondag 19 november 2023, 14 tot 18 uur.
  • Gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen.
Tarieven: Gratis toegangContact : info@centrecultureldenamur.be - +32 81 25 04 01

De tentoonstelling Des visages de Namur, georganiseerd door het Cultureel Centrum van Namen, toont foto's van de stad die worden bewaard door de vzw Archives photographiques namuroises (APN). Deze organisatie is sinds 2014 ondergebracht in het Rijksarchief Namen en helpt elk jaar onze instelling te promoten door tentoonstellingen te organiseren in het Rijksarchief Namen zelf of bij lokale culturele instellingen. Dus wanneer de APN tentoonstelt, worden ook het Rijksarchief Namen en zijn collecties in de kijker gezet!

Nu de aanblik van Namen aan het veranderen is, is het hét moment voor een expo met foto's van straten, pleinen en inwoners van de stad Namen en omgeving, door de tijd heen.

De tentoonstelling zet zo’n 70 foto's van Namen uit de periode 1890 - jaren 1970 in de kijker, afkomstig uit het archief van de APN (Archives photographiques namuroises). De tentoonstelling is opgebouwd rond 6 thema's: Ontspannen, Zich verplaatsen, Ontmoeten, Vieren, Handeldrijven en Transformeren.

De tentoonstelling volgt opzettelijk niet de chronologie en de geografie van de stad. Van de stationswijk tot de "grognon"-wijk, van de watersportactiviteiten in deelgemeente Jambes in 1910 tot de geneugten van het Louise-Mariepark in de jaren 1950, van de grote religieuze processies op het Saint-Aubainplein tot de militaire parades in de Rue de Fer, heel het "meervoudige verleden" van Namen komt aan bod.

Je herontdekt de pracht en praal  van de verdwenen Grote Markt en de eerste kabelbaan. Je glimlacht om de ontmanteling van de tramlijnen of de opstoppingen van binnenschepen aan de samenvloeiing. Je verbaast je over de charme van de Naamse winkelpuien in de jaren 1920 of de fonteinen op het Leopoldplein in 1970. Je staat ook stil bij de gevolgen van de overstromingen van 1925-1926 of de plaats die de auto in de loop van de 20ste eeuw in de stedelijke ruimte heeft ingenomen.

Elk beeld is rijk, vol verhalen en herinneringen. In elke foto schuilen voor wie goed wil kijken smaakvolle details.

Naast deze documentaire beelden brengen we ook kiekjes in kleur, gemaakt door fotografen met wie we de afgelopen vijf jaar hebben samengewerkt. Kortom, een samenspel van kunstzinnige en poëtische blikken op de stad en haar uitzicht!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement