Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De deportaties vanuit Zinnik tijdens de Eerste Wereldoorlog

Alleenstaand geval of algemeen fenomeen?

Texte petit  Texte normal  Texte grand
07/11/2016Stadhuis - Schepenzaal, Place Verte 32, 7060 ZinnikTarieven: Gratis toegangContact : arnaud.charon@arch.be -

Honderd jaar geleden werden de eerste burgers als werkkrachten naar Duitsland gedeporteerd. Begin november 1916 werden 842 inwoners van Zinnik in veewagens als dwangarbeiders gedeporteerd naar Soltau, 100 kilometer ten zuiden van Hamburg. Dezelfde week werden ook inwoners van Neufville, Chaussée en Naast naar Soltau overgebracht, waardoor het totaal van de gedeporteerden uit de huidige fusiegemeente Zinnik op 1.200 kwam te staan. Al deze mensen werden voor altijd getekend door de lange jaren van beproeving en ontbering.

De lijsten van gedeporteerden, die na de oorlog werden opgesteld, worden vandaag bewaard in het Algemeen Rijksarchief, in het archief van de Commissie tot onderzoek van schendingen van het volkenrecht. Ook de individuele formulieren, terug te vinden in het archief van de Hoofdcommissie van Weggevoerde, Opgeëiste en burgerlijke Gevangenen kunnen licht werpen op de lotgevallen van de vele duizenden gedeporteerde Belgen.

In het kader van het project The Great War from below schrijft Arnaud Charon bij het Algemeen Rijksarchief een geschiedenis van de deportaties tijdens WO I. Op maandag 7 november 2016 om 20.00 u geeft hij in Zinnik een lezing over de deportaties vanuit Zinnik tijdens WO I: Les déportations à Soignies durant la Première Guerre mondiale : cas particulier ou reflet d'un phénomène général ? Inkom is gratis.

Op 16 november 2016 spreekt Arnaud in La Bruyère over de deportaties tijdens WO I.

Lees- en kijktips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement