Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

People@War - Een sociale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de herdenking ervan in België

Texte petit  Texte normal  Texte grand

Inhoud

People@War onderzoekt hoe ‘gewone mensen’ de Tweede Wereldoorlog en zijn nasleep beleefden. In antwoord op de toenemende maatschappelijke vraag naar informatie ontwikkelt het digitale en andere instrumenten om het wetenschappelijk onderzoek naar het grote publiek te vertalen.

Individuele dossiers van gerechtelijke en administratieve autoriteiten leggen de basis voor de analyse van vier verschillende groepen van de Belgische bevolking waarvan het leven rechtstreeks is beïnvloed door oorlog en bezetting, van 1940 tot decennia daarna:

  1. collaborateurs
  2. oorlogsslachtoffers en arbeiders in Duitsland
  3. verzetsstrijders
  4. militairen.

Samen gaat het over ongeveer vijftien procent van de toenmalige bevolking.

De centrale vraagstelling focust op het handelingsvermogen van mensen in de maatschappelijke crisis van de oorlogsjaren en de naoorlogse strijd voor erkenning. De analyse meet de impact van de jaren veertig op het leven van individuen, families en hun omgeving. Hoe gaan mensen om met oorlog, bezetting en de erfenis ervan? Welke interacties zijn er met de actoren van de bestuurlijke en gerechtelijke instellingen?

Vanuit dit bottom-up onderzoeksperspectief werkt People@War aan een nieuwe alomvattende sociale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in België, ten bate van het maatschappelijke en politieke debat over de lange-termijnimpact van de Tweede Wereldoorlog en de herdenking van tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog in 2025. Daarnaast dient de grootschalige, systematische prospectie en exploratie van deze bronnen ook tot een betere ontsluiting en interpretatie ervan. De ontwikkeling van op maat gemaakte digitale hulpmiddelen zet in op een gebruiksvriendelijke toegang tot informatie voor de nabestaanden, onderzoekers en het brede publiek in het algemeen.

Partners

People@War is een gezamenlijk initiatief van het Rijksarchief/CegeSoma en de Universiteit Gent in het kader van het FED-tWIN-programma van het federale wetenschapsbeleid. Door financiering van een langlopend onderzoeksproject combineert en versterkt het de expertise van een federale wetenschappelijke instelling en een universiteit.

Medewerkers

Koen Aerts is als werkleider van het Rijksarchief/CegeSoma en als docent en postdoctoraal onderzoeker van de Universiteit Gent sinds februari 2020 verantwoordelijk voor de uitvoering van het FED-tWIN-programma People@War.

Nieuws

Momenteel geen nieuws over dit lopend onderzoek.

Links

  • Enquête 'Tweede Wereldoorlog - Herinnering, Oordeel en Kennis':
    Geeft de samenleving te veel, voldoende of te weinig erkenning aan het Verzet en aan politieke gevangenen? Of aan de veteranen van het Belgische leger? Heeft het Verzet de bevrijding versneld? Het zijn slechts enkele van de vragen die je kan beantwoorden door deel te nemen aan deze enquête die in oktober 2022 werd gelanceerd in het kader van People@War.
  • Deel de enquête via Facebook!
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement