State Archives of Belgium

Our collective memory!

FR | NL | DE | EN
Menu

Who's who?

Texte petit  Texte normal  Texte grand

Sofie Onghena

National Archives of Belgium – Head of Research Projects – Publication Service and Print Shop

Contact

Rue de Ruysbroeck 2-6
1000 BRUSSELS
Tel. : 02/513.76.80

Biography

Sofie Onghena (born 1980) studied History at University of Antwerp and KU Leuven (2000-2004) (Option: Contemporary Cultural History).

She then worked as a project collaborator on two exhibitions (De broedertwist. België en Nederland en de erfenis van 1830, Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch, 24 September 2005 until 8 January 2006 - 3 February until 30 April 2006 Stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens Leuven; Van Pièce Montée tot Pêche Melba, Kasteel van Gaasbeek, 30 September - 26 November 2006) and various cultural heritage and research projects.

Since 2012 she works at the National Archives, were she is in charge of the compilation of the reference work Bibliografie van de Geschiedenis van België - Bibliographie de l'Histoire de Belgique.

Other fields of interest are the History of culinary culture, science vulgarisation, writer's houses and archival sciences. 

Tasks

Sinds 1 oktober 2012 wordt binnen het Rijksarchief de compilatie van de Bibliografie van de Geschiedenis van België Bibliographie de l’Histoire de Belgique (BGB-BHB) gerealiseerd in het kader van een overeenkomst tussen drie partners : de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis, het Rijksarchief en de vzw Société pour le Progrès des Études Philologiques et Historiques (uitgever van RBPH/BTFG).

Dit naslagwerk bevat een brede selectie van titelbeschrijvingen van binnen- en buitenlandse boeken en artikels over de Belgische geschiedenis.

Alle titelbeschrijvingen vanaf jaargang 2009 tot heden (met systematische aanvullingen voor de voorafgaande periode 2000-2008) worden ingevoerd in de elektronische databank Vubis van het Rijksarchief.

Daarnaast wordt een papieren versie van elke jaargang  gepubliceerd in de Revue belge de Philologie et d’Histoire / Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis.

Publications

  • Sofie Onghena (ed.), Luc François (dir.), Michèle Galand (dir.), Guy Vanthemsche (dir.), Karel Velle (dir.), Bibliografie van de Geschiedenis van België = Bibliographie de l’Histoire de Belgique, 2009-2014. in : RBPH – BTFG, 89-94, 2011-2016 (420 p., 516 p., 519 p., 637 p., 627 p., 607 p.).

  • Sofie Onghena, 'Over leermeesters en historiek van de heuristiek. De Bibliografie van de Geschiedenis van België als werkinstrument voor de contemporanistiek'. in : Magaly Rodríguez García & Joost Vaesen (m.m.v. Christoph De Spiegeleer) (eds.), Huldeboek Guy Vanthemsche. Een niet-exhaustieve biografie. Brussel, VUB, 2018, 43-58.

  • Sofie Onghena, 'Gachard, Louis-Prosper'. in : Nationaal Biografisch Woordenboek. Brussel, KVAB, 2016, 22, kol. 311-345.

  • Sofie Onghena, '‘Beaucoup de fruits’. Over de plaats en de rol van fruit in het adellijke maaltijdenpatroon (ca. 1860-1914)'. in : Tijd-Schrift. Heemkunde en lokaal-erfgoedpraktijk in Vlaanderen, 6, 2016, 3, 22-41.  

  • Sofie Onghena, 'Bibliografie van de Geschiedenis van België. De compilatie van een naslagwerk in het Algemeen Rijksarchief = Bibliographie de l'Histoire de Belgique. Un ouvrage de référence réalisé aux Archives générales du Royaume'. in : Science Connection, 2015, 46, 20-23.

  • Sofie Onghena, 'A blend of Romanism and Germanism : Experimental science instruction in Belgian State secondary education, 1880-1914'. in : Science & Education, 22, 2013, 4, 807-825.

  • Pierre-Alain Tallier & Sofie Onghena, ‘Cent ans d’ouvrages historiques sur la Première Guerre mondiale en Belgique. Une publication de référence désormais disponible’, in : Science Connection. Le magazine de la Politique Scientifique Fédérale, 2020, 62, 24-29.

  • Sofie Onghena, 'Gezocht : negentiende-eeuwse adellijke desserten. Bewaring en ontsluiting van culinaire documenten uit familiearchieven (1800-1914)'. in : Danielle De Vooght, Sofie Onghena, Peter Scholliers (eds.), Van Pièce Montée tot Pêche Melba : Een geschiedenis van het betere nagerecht. Brussel, VUBPress, 2008, 41-57 (Food Studies (FOST), 3).

  • Sofie Onghena, Blauw bloed en confituur : Verborgen recepten van 'moderne' adellijke eetcultuur. Alphen aan de Maas, Veerhuis, 2006, 110 p. (Food Studies (FOST), 1).

  • Pierre-Alain Tallier & Sofie Onghena, 1914-2018. Cent ans – et plus – d’ouvrages historiques sur la Première Guerre mondiale en Belgique. La Belgique et la Première Guerre mondiale. Bibliographie. Tome 2bis (ouvrages édités de 1985 à 2018) = Honderd jaar – en meer – geschiedschrijving over de Eerste Wereldoorlog in België. België en de Eerste Wereldoorlog. Bibliografie. Deel 2bis (werken uitgegeven van 1985 tot 2018). Brussels, NAB, 2019,  2 vols., 1312 p.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement