Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Oorlog in korte broek, 14-18

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 14/10/2016 tot 02/04/2017Sint-Pietersabdij: Sint-Pietersplein 9, 9000 GentOpeningsuren:

Alle dagen open, behalve op maandag, van 10 tot 18 uur.

Gesloten op 24, 25, 31 december en 1 januari.

Tarieven: Standaardtarief: € 10,00 (Meer info over voordeeltarieven op www.historischehuizengent.be)Contact : sintpietersabdij@gent.be - +32 9 266 85 00

Nog tot 2 april 2017 kan je in Gent de tentoonstelling 'Oorlog in korte broek, 14-18' bezoeken. Voor deze tentoonstelling bundelden het CegeSoma (Rijksarchief OD4) en de Historische Huizen Gent hun deskundigheid. De tentoonstelling laat de bezoeker zien dat de Groote Oorlog niet alleen een zaak van soldaten was. Ook de allerjongsten raakten erbij betrokken. Met behulp van een viertalige audiogids word je ondergedompeld in de leefwereld van zeven jongens en meisjes in bezet België, Rusland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, het Ottomaanse Rijk en Australië.

In de zomer van 1914 verandert een ongemeen harde oorlog plots de hele wereld. Niet alleen soldaten worden slachtoffer. De hele gemeenschap wordt getroffen. Ook kinderen bevinden zich plots in het oog van de storm.

Sinds 2014 zijn deze overrompelende en tragische ervaringen meer dan ooit op breed niveau in herinnering gebracht. In navolging daarvan bekijkt Historische Huizen Gent deze gebeurtenissen vanuit een nieuw perspectief: dat van kinderen. Hoe ervaren kinderen die dramatische periode die de wereld op zijn kop heeft gezet? Wat is de impact op hun persoonlijke leefwereld?

Oorlog in korte broek vertrekt vanuit de kinderwereld en toetst die af aan de wereld van de ‘grote mensen’. Kinderlijke fantasie en volwassen realiteit gaan hand in hand. Kinderspulletjes krijgen via foto’s en bewegend beeldmateriaal een breder perspectief. Samen brengen ze de wereld waarin een kind in de Eerste Wereldoorlog opgroeide tot leven. Zo schetst de tentoonstelling een ongewoon beeld van wat voor iedereen een ongewone tijd was. Op de prikkelende, poëtische en originele manier die het handelsmerk is van de tentoonstellingsmakers van Historische Huizen Gent.

Originele tentoonstellingsvormgeving

Het schril contrast tussen de kinderwereld en de harde werkelijkheid is door de vormgeving van de tentoonstelling op een originele en zeer tastbare manier blootgelegd. De wereld van de hoofdpersonages wekken we tot leven in grote stukken speelgoed die in staalstructuur zijn opgebouwd. Stap je daar als bezoeker in, dan word je deel van de leefwereld van het kind, van zijn of haar verhaal. In de begeleidende audioguide krijg je fragmenten uit hun dagboeken en brieven te horen, waardoor alles nog levendiger en aangrijpender aanvoelt.

Stap je weer uit die leefwereld dan word je geconfronteerd met de volwassen realiteit van de dag. Aan ieder kind is op basis van zijn of haar levensverhaal een thema gelinkt en uitgewerkt. Gaande van ‘de afwezig vader’, ‘de mobilisatie van het kind’, ‘het leven onder bezetting’, ‘kindsoldaten’, ‘de mondialisering’, enz.

Internationale bruiklenen

Oorlog in korte broek gaat prat op heel wat internationale bruiklenen en beeldmateriaal van onder andere L’Archive de La Province dominicaine de France, das Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland, Imperial War Museum, the Royal Bank of Scotland Archives, le Musée de la Grande Guerre du pays de Meaux, la Collection Société française de photographie, Stiftung Ruhr Museum, In Flanders Fields en het Museum voor Kunst en Geschiedenis.

Ook enkele privéverzamelaars, zowel uit binnen- als buitenland stelden hun collectie ter beschikking. En tenslotte kon een samenwerking met het speelgoedmuseum van Mechelen uiteraard niet ontbreken.

Oorlogsdagboek voor families en klasgroepen

Families krijgen na hun bezoek aan de tentoonstelling een dagboekje mee naar huis. Het hele gezin kan daarin zijn ervaring kwijt in de vorm van tekeningen, gedichtjes en verhaaltjes. Voor de kinderen staan er een paar speelse opdrachten in die verband houden met de kinderen in de tentoonstelling.

Scholen krijgen een eigen oorlogsdagboek mee naar de klas. In de schooldagen na hun bezoek kunnen ze dat aan elkaar doorgeven en er hun gedachten over de oorlog en de tentoonstellingen neerpennen of -tekenen. Zo helpt de hele klas om het oorlogsdagboek inhoud en vorm te geven.

Praktische info

Zie https://sintpietersabdij.stad.gent/nl/content/oorlog-korte-broek-14-18

Partners

Oorlog in korte broek is net als Gekleurd Verleden, Familie in Oorlog in 2010 en Onbekende Beelden, Sterke verhalen in 2012, een samenwerking tussen Historische Huizen Gent, Bruno De Wever van het Instituut voor Publieksgeschiedenis en het CegeSoma in de persoon van Rudi Van Doorslaer en Bruno Benvindo.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement