Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten van het Rijksarchief te Namen

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
29/04/2019 - Evenementen - Gent - Namen

Begin april 2019 opende in het Maison du patrimoine médieval mosan in Bouvignes (Dinant) de tentoonstelling “Voyageurs, en route!” In deze tentoonstelling kruip je als bezoeker in de huid van een middeleeuwer, die je volgt naar zijn of haar bestemming: een handelaar, een non, een ambachtsman, een pelgrim, een soldaat, een edelvrouw, … Hun reizen over korte en lange afstand zijn gevuld met ontmoetingen en ontdekkingen van nieuwe voedingsmiddelen, materialen en technieken. Aan de hand van historische documenten, onder meer uit de Rijksarchieven te Gent en Namen, en voorwerpen verken je vanuit hun perspectief nieuwe horizonten.

26/04/2019 - Divers - Namen

De oorkondenschat van de graven van Namen is het meest waardevolle archiefbestand dat wordt bewaard in het Rijksarchief te Namen: 1.365 stukken, waaronder 1.005 oorkonden met zegel, uit de periode 1092-1619.  In vergelijking met ander vorstelijk archief kende de oorkondenschat van Namen een zeer rustig bestaan en raakte hij niet verspreid. Gezien de uitzonderlijke kwaliteit van dit archief heeft het ministerie van de Federatie Wallonië-Brussel, bevoegd voor cultuur, op 2 april 2019 beslist om de volledige oorkondenschat van de graven van Namen te klasseren als topstuk.  

26/03/2019 - Evenementen - Namen
Ontmoetingsnamiddag rond de figuur van Pater Dominique Pire, Nobelprijswinnaar voor de Vrede

Als afsluiter van de tentoonstelling  “Het ei of de dakpan?”  Pater Dominique Pire, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, organiseert het Rijksarchief te Namen op vrijdag 29 maart (13.00u - 16.00u) een ontmoetings- en netwerkingsnamiddag rond de figuur van pater Pire. Wees welkom!

01/03/2019 - Digitalisering

Onze zoekrobot is geüpdatet! Raadpleeg vanaf nu gratis 34,6 miljoen bladzijden met parochieregisters en registers van de burgerlijke stand.

Het Rijksarchief nam op 13 februari 2019 met veel belangstelling kennis van de tekst van het Memorandum 2019-2024 dat de Association des Archivistes francophones de Belgique heeft voorbereid met het oog op de verkiezingen van 26 mei 2019. De tekst is het resultaat van een brede denkoefening en stelt voor de diverse beleidsniveaus (federaal, gemeenschapsniveau, regionaal) acties voor die zouden kunnen ondernomen worden, gestaafd met onderbouwde argumenten.  

01/03/2019 - Onderzoek

Ik ben opgeklommen in mijn stamboom tot ca. 1600, en dus tot de oudste parochieregisters. Is het mogelijk om oudere gegevens te vinden, en zo ja: hoe?”

Het Rijksarchief bewaart talrijke brieven en duizenden doodsberichten van soldaten die waren ingelijfd in de legers van Napoleon. Een nieuwe publicatie uit 2019 behandelt 150 van dergelijke brieven die werden geschreven tussen 1800 en 1814. De genealogische gegevens uit de doodsberichten van de soldaten van de Franse departementen kunnen bovendien online geraadpleegd worden.  

05/02/2019 - Digitalisering - Namen

Sinds 2016 digitaliseert de vzw Archives photographiques namuroises het fotoarchief dat wordt bewaard in het Rijksarchief te Namen. Het voorlopige resultaat? Al meer dan 3.500 van deze foto's zijn digitaal raadpleegbaar in alle leeszalen van het Rijksarchief. Momenteel richt één van de vrijwilligers van de vzw zijn pijlen op de fotocollectie van Louis-Robert Pennart, die in de jaren 1980 gedeeltelijk werd gered van de container door zijn buren. Het opzoekingswerk van de vrijwilliger leest bij momenten als een detectiveverhaal...

05/02/2019 - Onderzoek - Digitalisering - Namen
De middeleeuwse oorkondenschat van de graven van Namen op 10 panelen

Het oorkondenboek van de graven van Namen is het meest kostbare stuk dat wordt bewaard in het Rijksarchief te Namen. Het bevat 1.365 documenten uit de periode 1092-1619, waarvan 1.005 oorkonden met zegel. De charters gaan voornamelijk over het beheer van het graafschap Namen en omliggende regio’s zoals het bisdom Luik, het hertogdom Brabant en de graafschappen Henegouwen, Luxemburg en Vlaanderen. In 2018 organiseerde het Rijksarchief een tentoonstelling over deze oorkondenschat. Tien panelen uit die expo zijn nu online raadpleegbaar.

30/01/2019 - Evenementen - Namen
Lezing – Dominique Pire: een humanist onder ons

Naar aanleiding van de 50e verjaardag van het overlijden van pater Dominique Pire geeft prof. André Motte (honorair hoogleraar van de universiteit van Luik) in het Rijksarchief te Namen een lezing met als titel Dominique Pire : un humaniste parmi nous (Dominique Pire: een humanist onder ons).

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement