Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten van het CegeSoma – Studiecentrum Oorlog en Maatschappij

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
17/01/2017 - Publicaties - CegeSoma

Zogeheten archiefbeelden zijn volledig doorgedrongen tot onze visuele cultuur, via cinema en televisie, de pers, museografie of schoolboeken. Het archiveren van het fotografisch of cinematografisch beeld is echter niet vanzelfsprekend. Wat maakt een beeld tot archiefdocument? Waarom is dit niet het geval voor alle beelden? In dit boek van CegeSoma-onderzoekster Julie Maeck en Matthias Steinle worden de processen geïdentificeerd die bijdragen tot het verlenen van deze archiefstatus aan het beeld.

21/12/2016 - Archiefbeheer

Op 21 december 2016 is in het Belgisch Staatsblad een ministerieel besluit verschenen over de technische voorschriften en normen waaraan archieflokalen van de overheden en openbare instellingen opgesomd in art. 2 § 2, moeten voldoen. Voor het Rijksarchief is de publicatie van dit ministerieel besluit een nieuwe, belangrijke stap in de richting van een sluitend reglementair kader, dat tot doel heeft overheden tot een rationeel archiefbeleid aan te zetten en de duurzame bewaring van maatschappelijk relevante overheidsinformatie te waarborgen.

In november 2016 verscheen het nieuwe boek van CegeSoma-collega Nico Wouters: Mayoral Collaboration under Nazi Occupation in Belgium, the Netherlands and France, 1938-46. De Engelstalige publicatie vergelijkt de rol van burgemeesters onder de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in België, Nederland en Frankrijk (Nord en Pas-de-Calais). In juni 2017 wordt het boek officieel voorgesteld tijdens een internationaal congres in Canterbury.

Onlangs werden niet minder dan 20.000 beelden van het internationaal persagentschap Sipho ontdekt. Ze zullen het Sipho-archief, bewaard in het CegeSoma, vervoegen. Hierin zitten reeds 175.000 afbeeldingen met betrekking tot Belgisch en buitenlands nieuws uit de periode 1930-1944.

13/12/2016 - Evenementen - CegeSoma - Bergen
Boekvoorstelling: Wallonië tijdens de Groote Oorlog

Donderdag 15 december 2016, om 18.30u, stellen historici Mélanie Bost en Alain Colignon hun nieuwe boek ‘Wallonië tijdens de Groote Oorlog’ voor in het Mons Memorial Museum in Bergen. Het Rijksarchief te Bergen en het CegeSoma zijn co-organisator. Het boek La Wallonie dans la Grande Guerre toont aan de hand van origineel en kwalitatief hoogstaand fotografisch erfgoed hoe het leven eruit zag in Wallonië tijdens WO I.

25/11/2016 - Digitalisering

In 1934 schonk de Nederlandse regering honderden kaarten en plattegronden aan ons land. De collectie bestond vooral uit de plannen van de fortificaties van Zuid-Nederlandse steden, van de 17de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw. Een 700-tal kaarten uit deze collectie zijn nu toegevoegd aan www.cartesius.be en dus online te bekijken.

18/11/2016 - Publicaties - CegeSoma

In de reeks fotoboeken Villes en guerre zijn twee nieuwe werken verschenen: Bruxelles ville occupée (Brussel, bezette stad) en La Wallonie dans la Grande Guerre (Wallonië tijdens de Groote Oorlog). De twee rijk geïllustreerde boeken geven een zeer levendige impressie van de Eerste Wereldoorlog.

18/11/2016 - Publicaties - CegeSoma

Wat betekent het om vandaag militaire geschiedenis te bestuderen? En waarom is dit belangrijk voor een casus zoals de Staat België, die lange tijd neutraal was en slechts een beperkte militaire slagkracht had? Twee jonge historici bewijzen, als gastredacteurs van het nieuwe BTNG-themanummer, dat (Belgische) militaire geschiedenis springlevend is en veel meer is dan de geschiedenis van veldslagen.

14/11/2016 - Evenementen - CegeSoma
Lezing in CegeSoma: 'De Belg en zijn eten. Het voedselbeleid van een kleine natie in en na oorlogstijd (1914-1948)'

Op woensdag 16 november 2016 geeft het CegeSoma om 14.30u het woord aan Luis Angel Bernardo y Garcia, verbonden aan het Algemeen Rijksarchief. Hij geeft een lezing over de rol van de Belgische Staat in de economische heropleving van het naoorlogse België en in het bijzonder over het voedselbeleid (Le ventre des Belges. Grandeur et misères d'un petit État nourricier en temps d'Occupation et de sortie de guerre).

  Lees meer

21/10/2016 - Evenementen - CegeSoma
Tentoonstelling: Oorlog in korte broek, 14-18

Nog tot 2 april 2017 kan je in Gent de tentoonstelling 'Oorlog in korte broek, 14-18' bezoeken. Voor deze tentoonstelling bundelden het CegeSoma (Rijksarchief OD4) en de Historische Huizen Gent hun deskundigheid. De tentoonstelling laat de bezoeker zien dat de Groote Oorlog niet alleen een zaak van soldaten was. Ook de allerjongsten raakten erbij betrokken. Met behulp van een viertalige audiogids word je ondergedompeld in de leefwereld van zeven jongens en meisjes in bezet België, Rusland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, het Ottomaanse Rijk en Australië.

  Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement