Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Na de Tweede Wereldoorlog is de Centrale dienst voor Oorlogsmisdaden bij het Auditoraat-generaal belast met de vervolging van onderdanen van vijandige staten die oorlogsmisdaden gepleegd hebben op het Belgische grondgebied of tegen Belgen in het buitenland. Het archief van deze dienst, bewaard in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier, is nu ontsloten voor onderzoek.

Rwanda en Burundi behoorden tussen 1916 en 1962 tot het Belgische koloniale imperium. De uitgebreide verslaggeving van de koloniale administratie in de voormalige mandaat- en voogdijgebieden vormt een interessante bron voor onderzoek naar het Belgische koloniale verleden.

Een nieuw jaar, een nieuw Fed-tWin-project! ‘DigiL4Arch’ gaat de juridische uitdagingen rond digitale archivering analyseren en beoordelen. Het doel is om het huidige juridische landschap voor de omgang met digitale (overheids)gegevens integraal in kaart te brengen en aanbevelingen te ontwikkelen voor een aanpassing van de Belgische archiefregelgeving.

Iedereen die op een katholieke school heeft gezeten, kent wellicht de uitgeverij van de norbertijnenabdij van Averbode. De premonstratenzerabdijen van Grimbergen, Postel en Tongerlo danken hun bekendheid dan weer voornamelijk aan de gelijknamige bieren. De Sint-Niklaasabdij van Veurne is veel minder bekend bij het grote publiek. Hopelijk zorgt de recente ontsluiting van het archief van de enige “West-Vlaamse” norbertijnenabdij voor meer aandacht voor deze enigszins vergeten religieuze instelling.

Het archief van de nv ‘Entreprises Robert Delbrassinne’, bewaard in het Rijksarchief Bergen, biedt een fascinerende kijk op de 20ste-eeuwse geschiedenis van de burgerlijke bouwkunde (bruggen, watertorens, pompstations, autosnelwegen, ...) in Wallonië.

12/12/2023 - Onderzoek - Publicaties - Luik

Na de geschiedenis van het hertogdom Limburg (2011), het erfgoed van het plateau van Herve (2013 en 2015) en 800 jaar monnikenleven in Val-Dieu (2017) richtten het Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde van het plateau van Herve en de vzw CELIDA in oktober 2022 hun pijlen tijdens een studiedag op het land en graafschap Dalhem. 

Voortaan zijn maar liefst 711 inventarisnummers uit het archief van de Oude Universiteit van Leuven online te raadplegen. De voorbije jaren werden al verschillende kernreeksen – zoals de centrale rekeningen, de inschrijvingsregisters en de verslagen van de universiteits- en faculteitsraden – online beschikbaar gemaakt.

11/12/2023 - Onderzoek - Publicaties

Tussen de 13de en 18de eeuw werden in het graafschap Vlaanderen politiereglementen opgemaakt voor talloze dorps- en stadsheerlijkheden. Deze voorschriften zorgden voor de goede orde in de lokale gemeenschap of, in vroegmoderne termen, voor ‘goede politie’. 

11/12/2023 - Onderzoek - Publicaties - Luik

De handelingen van het Napoleoncolloquium 'Le Crépuscule des adieux : De Fontainebleau à Sainte-Hélène' zijn gepubliceerd. Ze behandelen enkele van de belangrijkste fases in het leven van Napoleon en belichten zijn acties in Europa, België en Luik!

Sinds iets meer dan 3 jaar wordt het archief van de Rijkswacht geleidelijk aan ontsloten voor onderzoek, meer bepaald in het kader van het BRAIN 2.0-onderzoeksproject NaPol-Intel. Nu is ook het archief van de generale staf en van twee algemene directies toegankelijk. Concreet gaat het over het archief van het commando, van de Hoofddirectie van het Personeel (HDP) en de rest van het archief van de Hoofddirectie van de Operaties (HDO), waaronder de toezichtsverslagen die eerder reeds werden geïnventariseerd.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement