Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Hoe zou het nog zijn met… de Gentse charters op reis? Vierde tussenstand!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
28/10/2021 - Restauratie - Digitalisering - Rijksarchief te Gent - Algemeen Rijksarchief

Het vervolgverhaal over de Gentse charters heeft sinds kort een nieuwe aflevering. Benieuwd naar de laatste update over het wel en wee van één van de kroonjuwelen van het Rijksarchief?

Eerst even recapituleren: dankzij de steun van het Fonds Baillet Latour kon het Rijksarchief Gent in 2019 een bijzonder ambitieus project aanvatten: de restauratie van de oorkondenschat van de Graven van Vlaanderen, goed voor de reiniging, conservatie, herverpakking en indien nodig restauratie van meer dan 4000 documenten. De vier reeksen uit de “chartrier” werden in drie loten opgesplitst, die afwisselend voor behandeling naar Nederland vertrokken. Eerder berichtten we al over de terugkeer van de reeksen “Saint-Genois” en “Oostenrijks Fonds” (lot 1) en die van de reeks “Gaillard” (lot 2). Sinds 19 oktober 2021 is ook het derde en laatste lot, de reeks “Chronologisch supplement” terug op Belgische bodem. Net zoals de andere reeksen zal ook dit lot deskundig worden gescand door Nathalie, Marie en Claudine, de medewerksters van het scanlabo van het Algemeen Rijksarchief. De zegels worden wederom nauwkeurig en in hoge resolutie gefotografeerd door Bart, onze huisfotograaf. De charters zijn dus nog niet helemaal terug “thuis” in Gent, maar ze komen er aan!

Met het beëindigen van het restauratieluik is de eerste fase van het project succesvol afgerond. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde samenwerking met de restaurateurs van de firma VANWAARDE, die schitterend werk hebben geleverd in niet-evidente tijden. Kijk en oordeel vooral zelf!

Praktisch: de reeksen charters van de graven van Vlaanderen bevinden zich momenteel nog in opslag in het Algemeen Rijksarchief en zijn bijgevolg niet in originele vorm raadpleegbaar. In de leeszaal van het Rijksarchief Gent worden op eenvoudig verzoek digitale veiligheidskopieën ter beschikking gesteld.

Eerdere berichten gemist? Of wil je ze nog eens nalezen?

 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement