Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Glashelder! De collectie glas- en fotonegatieven van de gerechtelijke politie van Antwerpen (1924-1970)

Texte petit  Texte normal  Texte grand
18/04/2019 - Aanwinsten - Rijksarchief te Beveren

Op 17 april 2019 zorgden Ingrid Beullens, Theo Van Geystelen en Bart Willems van het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren voor een vlotte overdracht van de collectie glas- en fotonegatieven van het laboratorium voor Technische en Wetenschappelijke politie van de federale gerechtelijke politie van de provincie Antwerpen: circa 75.000 glas- en 25.000 fotonegatieven uit de periode 1924-1970.

Door de overdracht kan de collectie duurzaam bewaard worden en toegankelijk worden gemaakt voor onderzoek. Glasplaten zijn als drager van fotografisch materiaal uiterst fragiel en bijgevolg niet geschikt voor raadpleging in de leeszaal. Door de glasnegatieven te digitaliseren en een digitale positieve afdruk te maken, is het echter mogelijk de collectie letterlijk zichtbaar en raadpleegbaar te maken.

Het laboratorium van de gerechtelijke politie in Antwerpen onderzocht vanaf 1924 alle mogelijke sporen die tot de oplossing van een misdrijf konden leiden. Het laboratorium had daarvoor fotografen in dienst die het plaats delict letterlijk in beeld brachten. Het vastleggen van deze crime scenes gebeurde op de 'gevoelige plaat'. Dat resulteerde in een uitzonderlijke collectie van glas- en fotonegatieven, waarvan de foto's aan de onderzoekers werden overgemaakt. Het origineel glas- of fotonegatief bleef al die tijd in het archief van het laboratorium bewaard. Op die manier ontstond een collectie met unieke beelden uit de periode 1924 tot de jaren 1970 van personen, objecten en situaties binnen een herkenbare ruimtelijke context (een straat, een woonkamer, een huis, een landschap, een stadszicht, enzovoort) uit de provincie Antwerpen. De glas- en fotonegatieven tonen het leven van elke dag, ook en vooral van gewone mensen, die anders zelden in beeld komen.

Het beeldmateriaal leent zich voor verschillende vormen van (historisch) wetenschappelijk onderzoek: historische antropologie, topografie, architectuurgeschiedenis, bedrijfs- en techniekgeschiedenis of sociale geschiedenis zullen hier ongetwijfeld baat bij hebben.

Om deze collectie voor onderzoekers toegankelijk te maken, moeten echter voorafgaandelijk conserverende maatregelen worden genomen. Glasnegatieven zijn opgebouwd uit glas, beeldzilver en een emulsielaag. Glas is als drager zwaar en vooral de grote formaten zijn gevoelig voor glasbreuk. Een essentieel deel van een glasnegatief is het bindmiddel. De collectie van het labo van de gerechtelijke politie bestaat uit glasnegatieven met een gelatine-emulsie. Een veelvuldig voorkomende schade is verzilvering van de emulsie. Verzilvering is herkenbaar doordat er een zilveren metaalglans op het glasnegatief verschijnt. Slechte kwaliteit van de verpakking en vervuiling uit de omgevingslucht zijn nefast. De originele kartonnen verpakking van de glasnegatieven was niet bedoeld voor bewaring op de lange termijn. Daarom moet elk glasnegatief, eventueel na reiniging, verpakt worden in een daartoe bestemde en op maat gemaakte zuurvrije verpakking.

       

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement