Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

100e verjaardag van de aanhechting van de Oostkantons bij België

Texte petit  Texte normal  Texte grand
23/01/2019 - Evenementen - Rijksarchief te Eupen

Op 18 januari 2019 ging koning Filip naar Eupen om de 100e verjaardag van de aanhechting van de Oostkantons bij België op te luisteren. Ook het Rijksarchief te Eupen tekende present.  

Honderd jaar geleden, op 18 januari 1919, ging de vredesconferentie van Parijs van start, waarbij ook de aanhechting van de kantons Eupen, Sankt-Vith en Malmedy bij België werd besproken. Gedurende zes maanden onderhandelden diplomaten uit de hele wereld over een vredesverdrag dat een einde moest stellen aan de Eerste Wereldoorlog. Krachtens artikel 34 van het Verdrag van Versailles, dat in juni 1919 werd ondertekend, zag Duitsland ten voordele van België af van alle rechten en eigendommen op het grondgebied dat bestond uit de Kreise Eupen en Malmedy.

Op 18 januari 2019 woonde koning Filip in Eupen een academische zitting bij in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap. Vier historici schetsten honderd jaar Belgische geschiedenis van de Oostkantons tijdens een rondetafelgesprek dat werd gemodereerd door Peter Quadflieg, archivaris van het Rijksarchief te Eupen.

Sabine Schmitz, professor aan de universiteit van Paderborn en directrice van het Belgienzentrum, gaf duiding bij de rol die de Oostkantons sinds 1945 hebben gespeeld in de Belgisch-Duitse verzoening en bij de huidige visie van Duitsland op Oost-België.

Catherine Lanneau, professor aan de universiteit van Luik, belichtte het integratieproces van de Oostkantons, gezien vanuit een Waals perspectief.

Marnix Beyen, professor aan de universiteit van Antwerpen, had het over de Vlaamse kijk op de rol die de Oostkantons sinds de jaren 1960 hebben gespeeld in de Belgische grondwetswijzigingen en over het huidige standpunt van beide regio’s.

En Christoph Brüll, docent aan de universiteit van Luxemburg, verklaarde waarom het nog steeds nodig is te praten over de honderdjarige geschiedenis van Oost-België.

Na de plechtigheid in het parlement toonde Els Herrebout, verantwoordelijke van het Rijksarchief te Eupen, aan koning Filip een aantal archiefdocumenten die de belangrijkste fases illustreren in de politieke ontwikkeling van Oost-België tijdens de afgelopen eeuw.   

Bekijk hier de plechtigheid. 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement