Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Kom de geschiedenis van het Belgische stads- en streekvervoer op het spoor

Texte petit  Texte normal  Texte grand
23/06/2018 - Onderzoek - Inventarisatie - Publicaties - Algemeen Rijksarchief

Zopas is de inventaris verschenen van het archief van het Ministerie van Verkeerswezen met betrekking tot stads- en streekvervoer, bewaard in het Algemeen Rijksarchief. Het archief dekt de periode 1842-2003, heeft een omvang van 228 strekkende meter en telt 6.519 inventarisnummers.  Wie interesse heeft voor de geschiedenis van trams en bussen in België, weet waar hij of zij voortaan kan aankloppen!

Decennia lang lagen de 19e en 20e-eeuwse archieven van het Ministerie van Verkeerswezen met betrekking tot buurtspoorwegen en tramwegen – bussen, trams en trolleybussen –  te sluimeren in de archiefdepots van het Algemeen Rijksarchief in Brussel. Blindelings opgedeeld in meerdere fysieke blokken en amper of niet ontsloten, wachtte dit rijke bronmateriaal geduldig op betere tijden.

Die zijn nu aangebroken. Aangevuld met nieuwe aanwinsten, grondig herordend, geïnventariseerd volgens hedendaagse regels en netjes verpakt vormt het archief nu één fysiek blok van 228 strekkende meter, ontsloten door één enkele, logisch opgebouwde inventaris met 6.519 inventarisnummers.

Het bestand heeft betrekking op het gehele land en op de periode 1842-2003. Het weerspiegelt de (r)evolutie van ons stads- en streekvervoer in de tweede helft van de 19e en de 20e eeuw:  van de vervoersdiensten met paard en wagen, over de opkomst en glorieperiode van de stads- en de boerentram, tot hun verval en vervanging door bussen.

Dit archief is een eersterangsbron voor iedereen met interesse voor trams en bussen: zowel de historicus met belangstelling voor algemene aspecten (politiek, economisch, financieel, architecturaal, urbanisme, enz.) als de lokale heemkundige die het verleden van zijn gemeente op dit vlak wil bestuderen. Zelfs voor een ogenschijnlijk banaal onderwerp als wachthuisjes bevat dit bestand echte pareltjes, zoals uit de onderstaande voorbeelden blijkt.

   

De inventaris

De inventaris, enkel beschikbaar in elektronische vorm, kan gratis worden gedownload (in pdf-formaat) door op onderstaande titel te klikken.

Geert LELOUP en Filip STRUBBE, Inventaris van het archief van het Ministerie van Verkeer en Infrastructuur : Stads- en streekvervoer (1842-2003), reeks Inventarissen Algemeen Rijksarchief nr. 644, publicatie 5856, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2018.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement