Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

450 jaar Beeldenstorm: het procesdossier van 'bosgeus' Jan Camerlynck

Texte petit  Texte normal  Texte grand
21/09/2016 - Divers - Rijksarchief te Kortrijk

450 jaar geleden, in 1566, barstte in het Noord-Franse Steenvoorde en de Westhoek de Beeldenstorm los. Niet alleen kerken en kloosters moesten het ontgelden, ook vele geestelijken lieten het leven. Grote “boosdoener” was Jan Camerlynck, de aanvoerder van de bosgeuzen. Het dossier van zijn proces, bewaard in het Rijksarchief te Kortrijk, getuigt van zijn vele gruweldaden.

Samen met zijn kompanen was Jan Camerlynck onder andere verantwoordelijk voor de verminking van en moord op verschillende pastoors in het Westkwartier. De gruwelijke moord op drie priesters in Reningelst op 11 januari 1568 behoort ongetwijfeld tot een van hun meest bekende misdrijven.

Op 28 september 1568 slaagde het gerecht er uiteindelijk in om Camerlynck en zijn gezelschap te arresteren en over te brengen naar Ieper voor hun proces. Hoewel alle mannen ter dood veroordeeld werden, was de zwaarste straf voorzien voor Jan Camerlynck: nadat zijn beide oren werden afgesneden, werd hij rond de markt van Ieper gesleept en op elke hoek van het plein gegeseld en met een gloeiend ijzer gemerkt, om ten slotte “met cleenen viere” te worden verbrand.

Het procesdossier van Jan Camerlynck wordt bewaard in het Familiearchief d'Ennetières, nr. 664.

Lees ook...

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement