Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De Sint brengt … klompen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
05/12/2014 - Evenementen - Divers - Rijksarchief te Saint-Hubert

Ieder jaar op 6 december komt Sinterklaas langs bij alle brave kinderen. Maar wat in oorlogstijd? De Belgische bevolking had tijdens de Eerste Wereldoorlog honger en het gebrek aan kledij, luiers, geneesmiddelen, enz.  was groot. In de provincie Luxemburg bracht de goedheilig man ondanks de bevoorradingsproblemen voor de kinderen gelukkig klompen, en soms zelfs speel- of snoepgoed. Vol trots lieten de kindjes zich in december 1914 met hun geschenken fotograferen voor het tijdschrift 'L’actualité illustrée'.

De Sint brengt…klompen

In de aanloop naar het Sinterklaasfeest had de afgevaardigde van “arbeidshulp” van de regio Marbehan (provincie Luxemburg) aangedrongen op de levering van kinderklompen, zoals mag blijken uit een document (november 1917?) dat wordt bewaard in het Rijksarchief te Saint-Hubert.

De achterliggende redenering was dat in tijden van oorlog en schaarste de Goede Sint sowieso niet makkelijk snoepgoed kon vinden om in de schoentjes van de kinderen te leggen. Eerst en vooral moest dus gezorgd worden dat de kinderen op z’n minst schoeisel hadden.

In het kader van de “arbeidshulp” legden verschillende Luxemburgse gemeenten (bijvoorbeeld Pin, Izel, Awenne, Saint-Hubert, enz.) zich dan ook toe op de productie van klompen en over de hele provincie werden meer dan 500.000 paar vervaardigd!

 

De opdrachten van de “arbeidshulp”

Het Hulp- en Voedselcomité van de provincie Luxemburg vervulde tijdens de Eerste Wereldoorlog voornamelijk twee taken, namelijk de bevolking bevoorraden en de hulpgoederen verdelen onder wie het nodig had.

Een van de initiatieven van het Comité was de “arbeidshulp”.

“Arbeidshulp” had tot doel werk en dus een salaris en koopkracht te verschaffen aan mensen die door de oorlog hun werk of inkomen waren verloren. Dit gold bijvoorbeeld voor ambtenaren, arbeiders, gezinsleden van militairen,…

Ten tweede trachtte “arbeidshulp” op die manier deportaties tegen te gaan. Door tewerkstelling via “arbeidshulp” waren de betrokkenen geen werklozen meer die door de Duitsers konden worden gedeporteerd om in Duitse fabrieken te gaan werken ter vervanging van arbeiders die naar het front waren getrokken.

Tenslotte zorgde de organisatie ook voor de goedkope productie van goederen die levensnoodzakelijk waren voor de Belgische bevolking zoals kledij, groenten, werktuigen, enz.


De twee illustraties op deze pagina worden bewaard in het Rijksarchief te Saint-Hubert.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement