Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Van bezetting tot bevrijding: hoe maak ik een lokaal project over de Tweede Wereldoorlog?

Texte petit  Texte normal  Texte grand
07/05/2018CegeSoma: Luchtvaartsquare 29, 1070 BrusselOpeningsuren:

Maandag 7 mei 2018, van 9.30u tot 16.30u.

Tarieven: De ontmoetingsdag kost € 15,00 (onthaal en lunch inbegrepen).Contact : hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be - 015 20 51 74

Het Rijksarchief bewaart in zijn verschillende vestigingen een massa archief over de Tweede Wereldoorlog. Tegelijk zijn vele mensen op zoek naar de juiste bronnen om de geschiedenis van hun familie of dorp tijdens WOII te kunnen reconstrueren. Tijd om bruggen te bouwen. Samen met Heemkunde Vlaanderen, FARO, het Instituut voor Publieksgeschiedenis (UGent) en het War Heritage Institute organiseert het Rijksarchief op 7 mei 2018 in de conferentiezaal van het CegeSoma een ontmoetingsdag voor wie bezig is met de voorbereiding van een lokaal project rond WO II. Experten, waaronder archivarissen van het Rijksarchief, staan klaar om te antwoorden op concrete vragen rond aanpak, thema's en bronnen.

In Vlaanderen zijn vele erfgoedwerkers actief bezig met de (herdenking van de)Tweede Wereldoorlog. Dit bleek onder meer uit een cursusreeks die Heemkunde Vlaanderen in 2017 organiseerde. Toch leven er nog veel vragen over hoe je een betekenisvol project organiseert rond de Tweede Wereldoorlog. Waar vind je het nodige materiaal om het verhaal te schrijven van je familie of gemeente tijdens de Tweede Wereldoorlog? Met welke partners kan je hiervoor samenwerken? Zijn er inspirerende voorbeelden?

Deze ontmoetingsdag op 7 mei 2018 wil de aanwezige kennis bij archief- en erfgoedinstellingen bundelen en beschikbaar stellen voor elke geïnteresseerde. Diverse experten staan klaar om je op weg te helpen met heel praktische en concrete tips, waaronder Nico Wouters (CegeSoma), Paul Drossens (Rijksarchief te Gent), Gert De Prins (Dienst Archief Oorlogsslachtoffers) en Joachim Derwael (Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier).

Daarnaast is deze ontmoetingsdag dé gelegenheid om archivarissen en erfgoedwerkers met plannen rond de Tweede Wereldoorlog samen te brengen.

Doelgroep

Droom je van een eigen project over de Tweede Wereldoorlog of een deelaspect ervan? Of ben je er al mee bezig? Wees dan welkom!

Een historische basiskennis over het onderwerp is aan te raden. Wil je deze kennis snel verwerven? Dan raden we de publicatie Knack Historia België 40-45 aan. Bestellen kan via Heemkunde Vlaanderen.

Programma

9.30u                 Onthaal

10.00u-11.30u   Workshop 1

11.30u-13.30u   Lunch en voorstelling projecten Tweede Wereldoorlog

13.30u-15.00u   Workshop 2

15.00u-16.30u   Inspirerende voorbeelden

Kostprijs en inschrijvingen

De studiedag kost € 15,00 (onthaal en lunch inbegrepen).

Inschrijven is verplicht. Vul het online inschrijvingsformulier in op de website van Heemkunde Vlaanderen.

Inspirerende voorbeelden worden vastgelegd in de tweede helft van maart. Gelieve bijgevolg in te schrijven vóór 15 maart 2018.

Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 51 74.

Organisatie

Rijksarchief, FARO, War Heritage Institute, Instituut voor Publieksgeschiedenis en Heemkunde Vlaanderen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement