Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Lezing: Cartesius en oude kaarten van Leuven

Texte petit  Texte normal  Texte grand
12/04/2016Rijksarchief te Leuven: Vaartstraat 24, 3000 LeuvenTarieven: Gratis toegangContact : rijksarchief.leuven@arch.be - 016 31 49 54

Salsa! ( de vriendenkring  van het Leuvense stadsarchief) en het Rijksarchief te Leuven organiseren op dinsdag 12 april 2016 een lezing: Cartesius en oude kaarten van Leuven. Marc Carnier, de Cartesius-pionier van het Rijksarchief, neemt het woord om 20.00u.

Eind augustus 2015 werd de portaalsite Cartesius  gelanceerd. Via dit platform presenteren het Rijksarchief, de Koninklijke Bibliotheek van België, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Nationaal Geografisch Instituut een deel van hun zeer rijke kaartencollecties. Kaarten die vroeger moeizaam gezocht werden via papieren en digitale catalogi en dan nog ter plaatse moesten geconsulteerd worden, zijn nu via een paar muisklikken thuis te raadplegen.  Ondertussen bezochten al meer dan 100.000 unieke bezoekers www.cartesius.be.

Marc Carnier zal tijdens de lezing in het Rijksarchief te Leuven de talrijke mogelijkheden van de website overlopen en tonen hoe u efficiënt oude kaarten kunt zoeken en vinden: zowel via de Cartesius-website als via de zoekrobotten van het Rijksarchief.

U kan kennis maken met de digitale versies van de Kabinetskaart van Ferraris, met de kadasterkaarten van Popp, met rijk versierde kaartboeken van abdijen en adellijke families, met kaarten van de aanleg van kanalen en steenwegen, met plannen van kerken en oude kloosters,…

De lezing gaat door in het Rijksarchief te Leuven en start stipt om 20.00u.

Inschrijven kan via Rijksarchief.Leuven@arch.be.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement