Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Erfgoeddag 2019: Hoe maakt u het?

Texte petit  Texte normal  Texte grand
28/04/2019Diverse locatiesOpeningsuren:

Raadpleeg de website van Erfgoeddag voor alle praktische info.

Tarieven: Contact : -

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. De Rijksarchieven in Vlaanderen geven al prijs wat ze voor jou in petto hebben op Erfgoeddag. Save the date!
 

Rijksarchief te Brugge

Expo - Parels van boeken: bijzondere boekbanden in het Rijksarchief

In deze tentoonstelling worden de mooiste middeleeuwse boekbanden van het Rijksarchief getoond. Gerestaureerde pareltjes en registers die nog een opfrisbeurt kunnen gebruiken, worden met elkaar geconfronteerd. Het ambacht van de boekbinder wordt in de kijker gezet.

Het Rijksarchief te Brugge is zoals elk jaar ook het centraal infopunt voor de Erfgoeddag in Brugge en is ook gastheer van tal van andere tentoonstellingen en lezingen.

Rijksarchief te Gent

Expo - Vakmanschap achter tralies. De tekeningen van Sylvain Beerens tijdens zijn opsluiting (1944-1947)

Na de Tweede Wereldoorlog werden tienduizenden Belgen die verdacht werden van collaboratie opgesloten in gevangenissen en interneringscentra. Tijdens hun soms jarenlange opsluiting kwamen gedetineerden vaak creatief uit de hoek. Sylvain Beerens was één van hen. Hij maakte tijdens zijn gevangenschap tientallen tekeningen en schilderijen, die tijdens Erfgoeddag voor het eerst worden getoond in een tentoonstelling.

Om deze tekeningen te duiden zal in de tentoonstelling ook aandacht besteed worden aan de context van de naoorlogse repressie: de verschillende actoren die hierbinnen actief waren, de voornaamste archieven en bronnen die een licht werpen op wat werkelijk is gebeurd, etc., met als centrale figuur Sylvain Beerens.

Lezing/workshop - Hoe maak jij jouw familiegeschiedenis? Kennismaking met de archieven van de naoorlogse repressie

Aansluitend bij het thema wordt om 11.00u en 14.30u een presentatie gegeven over de archieven en bronnen in het Rijksarchief die je op weg kunnen zetten om het oorlogs- en repressieverleden te reconstrueren van (groot)ouders, ooms en tantes. Na de presentatie is het mogelijk praktische vragen te stellen en proberen we je concreet op weg te helpen.

Lezing/workshops - Hoe maakt u het écht? Verjaardagsfeestje: Lodewijk 1200!

1200 jaar. Dat is de leeftijd van het oudste ambtelijke document dat in België wordt bewaard. Het charter van keizer Lodewijk de Vrome voor de Gentse Sint-Baafsabdij van 13 april 819 heeft de tand des tijds goed doorstaan. Zo goed zelfs, dat we het vandaag nog steeds kunnen bekijken en zelfs lezen. Wat maakt dit stuk nu bijzonder, door wie werd het gemaakt en waarom? En hoe komt het dat het meer dan een millennium later nog steeds bestaat?

Kom het op Erfgoeddag ontdekken in het STAM, waar dit bijzondere stuk uit de collectie van het Rijksarchief te Gent in de spotlights wordt gezet. Van 10.30u tot 16.30u start er op het half uur een presentatie van 15 minuten over het wat, hoe en waarom van deze bijzondere oorkonde.

  • Workshop: maak zelf je zegel
    Een oorkonde als die van keizer Lodewijk de Vrome voor de Gentse Sint-Baafsabdij werd met een zegel officieel of 'echt' gemaakt. Kom te weten hoe dat in zijn werk ging en ga daarna zelf aan de slag met stempels en klei. Voor kinderen vanaf 10 jaar, doorlopend van 10u tot 12u en van 14u tot 16u.
  • Workshop: maak zelf je wapenschild
    In de zegels om oorkondes 'echt' te maken, werd vaak een wapenschild afgebeeld. Ontwerp of kleur zelf een wapenschild dat bij jou past! Voor kinderen van 4 tot 10 jaar, doorlopend van 10u tot 12u en van 14u tot 16u.

Locatie van deze activiteiten, in samenwerking met het Rijksarchief te Gent: STA’M, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent.

Rijksarchief te Hasselt

Expo -  Neergestorte vliegtuigen tijdens WO II

Het Rijksarchief Hasselt stelt op Erfgoeddag stukken tentoon in het kasteel Prinsenhof in Kuringen. In Kuringen vinden die dag allerlei activiteiten plaats van mensen en groepen die neergestorte vliegtuigen in kaart brengen, opgraven, ... Wij laten zien hoe archiefonderzoek de beste voorbereiding is voor wie naar tijdens WO II neergestorte vliegtuigen op zoek gaat.

Rijksarchief te Kortrijk

Lezing - In de voetsporen van een 17e-eeuwse landmeter: de kaarten van de familie de Bersacques

Het archief van de landmetersfamilie de Bersacques (16e-18e eeuw) is uniek in de Lage Landen. Recent werd het voor het eerst geïnventariseerd door Fons Verheyde. In deze lezing, die ook de boekvoorstelling is van de inventaris, vertelt hij hoe de prachtige figuratieve kaarten tot stand kwamen en (Zuid-)West-Vlaanderen letterlijk in kaart werd gebracht. Na afloop bieden we je een drankje aan.

Expo - Topstukken van landmeters de Bersacques

De 17e-eeuwse kaarten van de landmetersfamilie de Bersacques zijn de oudste voor heel wat Zuid-West-Vlaamse steden en dorpen. Dankzij hun meesterlijke ambacht weten we hoe plaatsen als Ingelmunster, Kortrijk, Tielt, Rollegem, Wevelgem en vele andere in deze periode eruitzagen. De tentoonstelling toont topstukken uit de collectie van het Rijksarchief.

Rijksarchief te Leuven

Lezing - Restauratie van de matrikels van de oude universiteit te Leuven

Dankzij een projectsubsidie van het Fonds Baillet Latour laat het Rijksarchief te Leuven de matrikels van de oude universiteit te Leuven restaureren. In deze registers werden de namen genoteerd van de tienduizenden studenten die tussen 1425 en 1797 in de Dijlestad kwamen studeren. Ze vormen de ruggengraat van het archief van de oude universiteit Leuven, dat in 2013 door UNESCO opgenomen werd in het Memory of the World Register.

Dit project wordt uitgevoerd door het gerenommeerde atelier RNA (Restauratie Nijhoff Asser) in Amsterdam. Op Erfgoeddag kunnen de gerestaureerde archiefdocumenten bewonderd worden in het Rijksarchief te Leuven, waar Herre De Vries van RNA het verloop van de restauratie zal toelichten. Deze voordracht, om 11.00, is voor iedereen toegankelijk, maar graag vooraf inschrijven via e-mail.

Het resultaat van de restauratie kan de hele dag bekeken worden.

Expo - Hoe vervalst u het?

Deze mini-tentoonstelling toont voorbeelden van vervalsingen en fraude (valse munten, valse voedselbonnen, frauduleuze kansspelen…) uit het archief van het parket en de correctionele rechtbank van Leuven.

Expo - Documentair erfgoed van wereldbelang tussen Rijksarchief en Universiteitsarchief

Samen met het Universiteitsarchief plaatst het Rijksarchief te Leuven het archief van de oude universiteit in de kijker. Dit archief is één van de absolute topstukken en werd door UNESCO opgenomen in het Memory of the World Register.

Rondleiding - Het archiefwalhalla

Het archiefdepot van het Rijksarchief te Leuven wordt tijdens Erfgoeddag opengesteld. Bezoekers krijgen deskundige uitleg over hoe archiefmateriaal professioneel wordt bewaard.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement