Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De impact van de Groote Oorlog op de rol van de vrouw in de Belgische samenleving

Texte petit  Texte normal  Texte grand
16/11/2016Rijksarchief te Namen: Boulevard Cauchy 41, 5000 NamenTarieven: Gratis toegangContact : archives.namur@arch.be - 081 65 41 98

Op woensdag 16 november 2016 om 17.30u geeft historicus en prof. Axel Tixhon (UNamur en lid van de Wetenschappelijke Raad van het Rijksarchief) in het Rijksarchief te Namen een lezing over de impact van de Groote Oorlog op de rol van de vrouw in de Belgische samenleving. De lezing wordt gehouden naar aanleiding van de tentoonstelling Gender@war 1914-1918.

De Eerste Wereldoorlog wordt vaak beschouwd als een baanbrekende etappe in het proces van emancipatie van de vrouw in de 20ste eeuw. De beproeving van de oorlog bracht in België echter minder spectaculaire verbeteringen voor de positie van de vrouw dan elders in Europa. Dit was waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het grootste deel van ons grondgebied tijdens de oorlog bezet was en de Belgische industrie zo goed als stil lag.

Desondanks bleef 1914-18 ook in België niet zonder gevolgen voor de man/vrouw-verhouding. Koppels werden uiteen gerukt door de bloedbaden tijdens de Duitse inval, door de mobilisatie van de strijdkrachten, het vertrek van vrijwilligers en de deportatie van werklozen. In vele gezinnen die gebukt gingen onder deze aspecten van de oorlog moest de traditionele rol van de “vrouw aan de haard” worden herbekeken. Ook als gevolg van de meer dan bijzondere aandacht die ze moesten besteden aan de opvoeding van hun kinderen en het grootbrengen van hun baby’s werd voor de vrouwen later een belangrijkere rol weggelegd in het land dat vier jaar oorlog en ontbering had gekend. 

Deelname is gratis en reserveren is niet nodig.

Zie ook :

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement