Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

COBECORE: Congo basin eco-climatological data recovery and valorization

Texte petit  Texte normal  Texte grand

Inhoud

Het COBECORE-project wil de klimatologische gegevens die tijdens de 20e eeuw werden verzameld in het Congobekken, bestuderen en voor onderzoek ter beschikking stellen. Tientallen jaren hebben meetstations van het Nationaal Instituut voor de Landbouwkunde in Belgisch-Congo (NILCO) temperatuur- en neerslaggegevens in de regio opgetekend. Dit archief vormt een uitzonderlijke bron van informatie voor een beter begrip van het unieke ecosysteem van het Congobekken.

De cijfers zullen worden opgenomen in een databank en het mogelijk maken de evolutie van het klimaat en de flora in het Afrikaanse regenwoud, het op één na grootste woud op aarde, op lange termijn te bestuderen. In het kader van de klimaatverandering zal dit project ook bijdragen tot een beter inzicht in verleden en toekomst van een van de belangrijkste longen van onze planeet.

Het Algemeen Rijksarchief stelt de projectmedewerkers het NILCO-archief ter beschikking en zal de belangrijkste stukken digitaliseren, en ze online voor iedereen toegankelijk maken. 

Partners

COBECORE is een samenwerking tussen het Rijksarchief, de UGent, het KMMA en BOTA. Michaël Amara, diensthoofd ‘Hedendaagse archieven’ in het Algemeen Rijksarchief, is de projectverantwoordelijke voor het Rijksarchief.

Nieuws

Momenteel geen nieuws over dit lopend onderzoek.
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement